Ankara’da süne mücadelesi devam ediyor
Haber: Ankara İl Enformasyon
Buğdayın ekmeklik özelliğini korumak ve çiftçinin ürettiği ürünün kalitesini, değerini artırarak hem çiftçilerin hem de ülke ekonomisinin kazançlı çıkmasını sağlamak amacıyla Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü süne ile etkin mücadele yürütüyor.
Ankara’da yürütülen süne mücadelesine 21 ilçe ve 527 mahallede 4.519.357 da hububat alanında 4 mayısta başlanırken, mücadele için 119’u teknik personel olmak üzere 142 personelden oluşan 36 teknik ekip ve 38 araç görevlendirildi.
Mücadele öncesi kışlaklarda sayımlar yapılarak buğday tarlalarına inen süneler gözlendi, sonrasında ise ekonomik zarar oluşturacak süne yoğunluğu olan sahalar belirlenerek ilaçlama yapmaları için çiftçilere muhtarlıklar aracılığıyla duyurular yapıldı.
İl genelinde 29 mayıs itibariyle 8 ilçenin 146 mahallesinde 892 bin dekar alanda kimyasal mücadele kararı alındı. Bu alan içerisindeki 75 mahalle ve 456 bin dekar arazi Polatlı ilçesinde bulunuyor.
Polatlı’da yürütülen süne mücadelesi çalışmalarını yerinde inceleyen Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Ankara’nın Konya’dan sonra en fazla buğday ve arpa üretilen il olduğunu vurgulayarak, özellikle buğday ekili alanlarda süne mücadelesinin önemine dikkati çekti.
Bu yıl 7 Nisan tarihinden sonra yağışlarda kısmen bir azalma yaşandığını, bitkilerin gelişme döneminde yeterli yağışı alamadığını ve buna bağlı olarak da sulama yapılmayan bazı bölgelerde verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti.
Bu noktada süne mücadelesinin öneminin daha da arttığını belirten İl Müdürü Korkmaz şöyle konuştu:
“Borsanın ve TMO’nun alımlarında kalite, fiyat açısından en önemli göstergelerden biridir. İklime bağlı olarak bazı bölgelerde verimde kısman bir düşüşün yaşandığı bir dönemde süne mücadelesini iyi yapmazsak kalite anlamında da sıkıntı baş gösterebilir. Çiftçilerimiz tarım teşkilatlarının uyarılarını dikkate alarak, süne mücadelesi yapılmalı dediği alanlarda mutlaka ilaçlama yapsınlar. Gerek olmayan yerlerde ise gereksiz ilaç kullanarak çevreye ve doğaya zarar vermesinler”
Tarımın zor ve emek yoğun bir meslek olduğunu kaydeden İl Müdürü Korkmaz, açık alanda bir fabrika gibi olan tarımın her türlü iklimsel risk faktörüyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, çiftçilerin doğru tarım yapmasının, sigorta yaptırmasının ve toprağını analiz ettirerek bitki hastalıklarıyla gerekli mücadeleyi yapmasının, emek verdiği tarım sektöründen gerekli geliri elde etmesi için son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Polatlı ilçesi Çekirdeksiz Mahallesinde yapılan çalışmada İl Müdürü Korkmaz’a Şube Müdürü Ömer Arslan, İlçe Müdürü Burhanettin Sütçü ve teknik personel eşlik etti.
ankara
buğday
süne
mücadele