Süs bitkileri sektörü Ankara’da buluştu

16 October Wednesday, 2024
Ulusal Süs Bitkileri Kongresi sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla Ankara’da toplandı. “Cumhuriyetin 2. Yüzyılında Yeşil Şehirler” temasıyla düzenlenen kongrede iklim değişikliğinin sektöre etkileri ele alındı. Bu olumsuz etkilere rağmen sektörde sürdürülebilir bir üretim için yapılması gerekenler değerlendirildi.
Süs bitkileri sektörü Ankara’da buluştu
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Mustafa COŞKUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


8. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi “Cumhuriyetin 2. Yüzyılında Yeşil Şehirler” temasıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Programın açış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Soner Kazaz, kongrenin bugüne kadar yapılan en yoğun katılımlı toplantı olduğunu belirtiği konuşmasında şu bilgilere yer verdi: “Kongremizde 124 adet sözlü bildiri, 73 adet poster bildiri olmak üzere toplam 197 adet bildiri sunulacaktır.”

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan, iklim değişikliğinin etkilerine rağmen yüksek verimin ve dış pazarın korunduğunu vurgulayarak: “60 bin dekar üzerinde üretim yapan, 60 bin direkt istihdam yaratan bir sektör çok daha iyi duruma gelmek zorunda. Tüm çevre illerimiz bizim potansiyel pazarımız noktasında. Biz ihracat kanallarımızla buralara destek vermek istiyoruz.” dedi.

Sektöre yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaştıklarını kaydeden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, “Ülkemizde süs bitkileri sektörü, küresel pazarda rekabet edebilmek, sürdürülebilir tarım ve uygulamalarına geçiş yapmak ve teknolojik yenilikleri benimsemek için ciddi değişimlerden geçmektedir. Süs bitkileri sektöründe Ar-Ge çalışmalarının tamamı, üniversiteler ve kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı araştırma enstitüleri tarafından yürütülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sektörün sağlık alanına da katkısı olduğunu hatırlatarak, “Süs bitkileri deyince sadece aklımıza çiçek, gonca, meyve, yaprak gibi estetik özellikleri ön planda olan bitkiler geliyor ama esasında sağlığın da çok önemli alanlarından bir tanesi. Çaydan reçele lokuma kadar çok farklı alanlarda süs bitkilerinin kullanıldığını biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sektör temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği Ulusal Süs Bitkileri Kongresinde; süs bitkilerinin peyzaj çalışmalarında kullanımı ve değerlendirilmesi, kamusal yeşil alanların işlevi ve önemi, belediyelerde kentsel açık-yeşil alanların yönetim stratejileri, yeşil şehir planlamaları, süs bitkilerinin çoğaltılması ve yetiştirme teknikleri, ıslahı, hastalık ve zararlılarıyla mücadele yöntemleri, sulama ve gübrelenmesi, ekonomisi ve pazarlanması, biyoçeşitlilik, genetik kaynakların korunması, doğal bitkilerin peyzaj planlama çalışmalarında kullanılması, iklim değişikliği, akıllı tarım teknolojileri, sulak alan bitkileri, bonsai, ekoturizm, botanik ve doğa turizmi, odun dışı orman ürünlerinin süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanımları başlıkları ele alındı.
süs bitkileri çiçek kongre üniversite süs-bir ankara üniversitesi yeşil şehirler tarım