Doğu Anadolu ve Doğru Karadeniz’in meyve genetik mirası gelecek için korunuyor. Bölgedeki 11 ilden 1994-2019 yılları arasında toplanan yaklaşık 800 genetik kaynak, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde oluşturulan 226 dekar alana kurulu bahçede muhafaza ediliyor.
Samsun'un Bafra ilçesinde üretilen pırasanın hasadına başlandı. İlçe genelinde 4 bin 500 dekar alana ekilen pırasadan bu yıl yaklaşık 18 bin tonluk ürün bekleniyor. İlçede üretilen pırasa tarlada 18 liraya kadar alıcı buluyor.
Şırnak'ta Cudi Dağı eteklerindeki bahçede yetiştirilen, "cennet hurması" olarak da bilinen Trabzon hurmasında hasat tamamlandı. Yöre insanlarının benimsediği ve doğaya uyum sağlayan meyvede verim, ağaç başı yüz kilograma ulaşıyor.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öğrencilerin sağlıklı beslenmesini sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı. Kantin çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitim programında gıda güvenilirliği ve hijyen kuralları her yönüyle ele alındı.
Samsun sahilinde yaşanan üzücü olay duyarsızlığın, doğaya verebileceği zararı bir kez daha gözler önüne serdi. Sahile deniz kumu almak için giren iş makinesi yüzlerce kum zambağını ezdi. Bölgeye sevk edilen ekipler şüphelileri tespit etmek için çalışma başlattı. Endemik bir tür olan kum zambağını koparmanın cezası 387 bin lira.
Bingöl'de "Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi Projesi" kapsamında 140 besiciye yüzde 50 hibeyle güneş enerji paneli desteği sunuldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin ortak çalışması ile hayata geçirilen proje kapsamında dağıtılan paneller düzenlenen törenle küçükbaş hayvan yetiştiricilerine teslim edildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan denetimlerde boy sınırının altında balık avlayanlara ceza yağdı. Balıkçı barınakları başta olmak üzere; yol güzergahlarında, nakil vasıtalarında, soğuk hava depolarında ve fabrikalarda yapılan denetimlerde kurallara uymayanlara yaklaşık 2 milyon lira ceza kesildi.
Anız yakmanın doğaya verdiği zararı belki de en güzel şekilde anlatan bir bilgi Iğdır’dan geldi. KuzeyDoğa Derneği’nin, kuş araştırma çalışmaları gösterdi ki, anız yakmanın azalması kuş sayısının artışında etkili oldu. Tuzluca ilçesinde doğa tahribatının azalmasıyla, habitatın durumu iyileşti, kuş sayısı ve türünde artış gözlendi.
Gıda mühendisliğini bırakarak memleketi Uşak'a dönen 52 yaşındaki Yalçın Özoğul, yöresinde yetiştirilen ceviz için kurduğu işleme tesisiyle başarılı bir girişim hikayesine imza attı. Kendi markasını oluşturan Özoğul, bölgedeki üreticilerin de cevizlerini işliyor, perakende satış yapıyor.
Çankırı’nın çeltik üretimi için uygun olmayan mevsim şartlarına rağmen uygulanan bilinçli tarım yöntemleri meyvesini verdi. Çeltikte rekor verime ulaşıldı. İklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, Bakanlığın yeni destekleme modelinin de bilinçli üretime katkı sağlayacağını belirtti.
Milli Ağaçlandırma Günü’nde Bursa’da protokol üyeleri, öğrenciler, gönüllüler geleceğe nefes olmak için bir araya geldi. Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'nde düzenlenen etkinlikte 10 bin fidan toprakla buluştu. Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, yıl sonuna kadar 2 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi.
Kars-Ardahan Platosu'nun dondurucu soğuğundan kaçan 110 kuş türü, kışı Iğdır'da geçiriyor. Kuş biliminde "irtifa göçmeni" denilen türler, 2 bin metrenin üstündeki rakımlardan yaklaşık 800 metre rakımdaki kuş cennetinde kışı geçirip, ilkbaharın gelişiyle tekrar yüksek irtifalara dönüyor.
Adıyaman'da 20 bin dekar alanda üretilen narda hasat dönemi başladı. Verilere göre kentte geçen yıl 19 bin 214 dekarda üretilen 43 bin 159 ton nardan 431 milyon 590 bin lira gelir elde edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas bu yılki verimin geçen yılla aynı olmasını beklediklerini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri bir kadın çiftçiyi daha sürü sahibi yaptı. Tokat’ta yaşayan Ayşe Kipsöz, "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi"nden yararlanıp 80 koyun aldı. Sayısını 500’e kadar çıkardığı hayvanlarını satarak gelirini artıran kadın çiftçi, köydeki diğer kadınlara da örnek oluyor.
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma...
Dağlık bölgelerinde yetişen Iğdır elması için hasat çalışmaları başladı....
Trabzon’da yaşayan Selma ve Nizamettin Arslan çifti, tarım sevgilerini...
Devlet desteği esas mesleği mimarlık olan Mustafa Güvel’i tarımsal üretimle...
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın...
"Doğu Anadolu Bölgesi'nin patates havzası" olarak bilinen Bitlis'te yüksek...
Değeri her geçen gün artan aspir, Konya’da üreticisini memnun etti. Kıraç...
Mersin’de devam eden Anamur Alaköprü Sulama Projesi’nin tamamlanmasına...