Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Ayvada Kalıntı Eylem Planı” kapsamında, Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadelede kullanılacak feromon tuzakların dağıtımını gerçekleştirdi.
Haber: Denizli İl Enformasyon
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele sürüyor, meyvecilik güçleniyor…
Tarım ve Orman Bakanlığı biyoteknik mücadele yöntemlerini desteklemeye devam ediyor.
Denizli’de başlatılan “Ayvada Kalıntı Eylem Planı” kapsamında üreticilere feromon-tuzak dağıtıldı.
Üreticilerle bir araya gelen Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, kalıntısız ürünlerin ihracatın da önünü açtığını vurguladı.
İl Müdürü Çınar, uzman personelin her koşulda sahada çiftçilerin yanında olduğunu belirterek; “Bitkisel üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, pestisit kalıntısız ürünlerin ihracatı ile ülke ekonomisine katkı da bulunmak, insan sağlığına saygılı, doğaya ve faydalı böceklere zarar vermemek adına hastalık ve zararlılarla kimyasal mücadele yerine, alternatif mücadele teknikleri olarak biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele uygulamaları yapılmaktadır. Bu kapsamda Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığımızın 2022-2025 yıllarında uygulamaya aldığı ‘Biber, turunçgil, yaprağı yenen sebzeler, nar, ayva ve bağda kalıntı eylem planı’ kapsamında, İl Müdürlüğümüzce 2024 üretim sezonunda “Ayva Kalıntı Eylem Planı Projesi” uygulamaya konulmuştur. Ayvada Kalıntı Eylem Planı kapsamında, ayva bahçelerinde zarar yapan Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadele yöntemi olarak üreticilerimize feromon-tuzak uygulaması yaptırılarak pestisit kalıntısının önlenmesi hedeflenmektedir” dedi.
Denizlili ayva üreticileri de çalışmayla meyveciliğe önemli destekler sağlandığını, bu sayede kalıntı sorunlarının ortadan kaltığını ve ürün kalitesinin arttığını söyledi.
Programda Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ayva yetiştiricilerine Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı bahçelerine asacakları tuzaklar dağıtıldı.
denizli pamukkale akdeniz meyve sineği biyoteknik mücadele ayva meyvecilik tuzak destek tarım ve orman