Çanakkale Yenice İlçesi, Issız Cuma Tarım ve Kültür Fuarı kapsamında; Çanakkale Tarımı ve 2017 Yılında Uygulanacak Tarımsal Desteklemeler, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu Tarafından 2017 yılında yapılacak Yatırım ve Teşvikler ile Tarım Sigortalarının Önemi konularının ele alındığı toplantı; Yenice Belediye düğün salonunda yapıldı.
Enformasyon: Murat ATAY
Yapılan toplantıya; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Yenice Belediye Başkanı Veysel ACAR, Çanakkale Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Ali ÇALIŞKAN, Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatör Vekili Mahmut COŞKUN, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur OKYAY, Kurum Amirleri, Şube Müdürleri, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ; Çanakkale olarak 35 ürünümüz, üretim miktarı bakımından ülkemizde ilk 10’a giriyor. İlimize genel anlamda baktığımızda, yaklaşık olarak 10 milyon dekarlık bir alana sahibiz. Bunun 3/1 lik kısmı yani 3 milyon 316 bin dekarlık kısmı tarımsal faaliyetlerin yapıldığı alanlardır.
2016 yılında İlimizin hayvancılık, bitkisel üretim ve su ürünleri üretim değerlerinin toplamı 3.5 milyar ₺ dir. Bu da çok ciddi bir rakam.
Yenice ilçemiz; Türkiye’de üretilen kapya biberinin %11’ni üretiyor. Türkiye de 325 bin dekar alanda yılda 975 bin ton kapya biberi üretiliyor. Bunun %20 sini Çanakkale üretiyor. İlçe bazında bakarsak da %11 ni Yenice ilçemiz üretiyor. Biz şunu söylüyoruz! İleriki zamanda önümüze hedef koyduk. Kalitesiyle, kendine has tadıyla, nefasetiyle, bu kadar güzel biberi, bu kadar büyük miktarda üretim yapan ilçemizi bütün Türkiye duysun. Dünya duysun dünya piyasalarına girebilelim. Çünkü kalitemiz gerçekten çok iyi. Biz bu kadar kaliteli kapya biberimizin; zaman içerisinde, Belediye başkanımızla, Kale Grubuyla, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla hep beraber hareket ederek, Yenicenin kapya biberinin hem üretim miktarını arttıracağız, kalitesine daha da kalite katacağız. Ulusal piyasada söz sahibi olacağız. dedi.
Ardından Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur OKYAY bir konuşma yaptı. Bodur konuşmasında; Çanakkale tarihsel olarak yalnızca ülkemiz için değil; tüm dünya için büyük önem taşıyor. Şehrimizin tarihsel öneminin yanı sıra coğrafi konumu nedeniyle hiç şüphesiz tarımsal üretim açısından da önemi çok büyüktür. Tarımsal ürünlere olan ihtiyacımız artarak devam edecek. Tarımsal faaliyet, insanlık tarihinde her zaman olduğu gibi hayati önem taşımaya devam edecek. Bu da demek oluyor ki, bize bu zengin ürünleri veren bu toprakların kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Her yıl gerçekleştirdiğimiz Tarım ve kültür Fuarının bu nedenle çok kıymetli olduğunu düşünüyor ve gelecekte de kapsamının genişleyerek devam etmesini temenni ediyorum. dedi.
Toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2017 Yılı Yatırım ve Teşvikleri Konusunda İletişim Uzmanı Gül Melek TUNUSLUOĞLU tarafından ve Tarım Sigortalarının Önemi konusunda Tanfer DİNLER hoca tarafından bir sunum yapıldı.
Toplantıda ayrıca; Yenice İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çanakkale İş Kur İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılında ortaklaşa düzenlen kurslar sonucunda belge almaya hak kazanan üreticilerin sertifikaları törenle verildi.
Çanakkale, Yenice Kültür ve Tarım fuarı etkinlikleri kapsamın da resmi ve özel kuruluşlar, odalar, kooperatifler ve köyler tarafından kurulan stantlar protokol ve halk tarafından ilgiyle gezildi. Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Yenice İlçe Müdürlüğü tarafından kurulan stant ile fotoğraf sergisine protokol ve üreticiler tarafından çok büyük ilgi gösterildi. Standa yörenin ürünleri tanıtıldı. Yörede yapılan tarımsal çalışmalarla ilgili video gösterimi yapıldı. Üreticilere bilgiler verildi. Yöre tarımı ile ilgili hazırlanan fotoğraf sergisi ilgililerin beğenisine sunuldu. Üreticilere çeşitli konularda hazırlanan liflet, broşür ve hediyeler dağıtıldı.
Çeşitli Tarımsal Konularda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren üreticilerin ödüllerinin verilmesinin ardından fuar sona erdi.