Çanakkale’de çeltik damlaya damlaya büyüyor

25 September Wednesday, 2024
Çanakkaleli üreticiler İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği tarla günü etkinliğinde çeltik hasadını başlattılar. Hayata geçirilen projeler kapsamında damla sulamayla ve iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen pirinç için çiftçilere tohum desteği de sağlandı.
Çanakkale’de çeltik damlaya damlaya büyüyor
Haber: Çanakkale İl Enformasyon

“Damlaya damlaya çeltik olur” dediler, çeltikte yüksek verimi yakaladılar.

Tarım arazilerini etkin kullanmak amacıyla yola çıkan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iki önemli projeyi hayata geçirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)" ve “İyi Tarım Uygulamalarının (İTU) Yaygınlaştırılması” projeleri kapsamında, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdaresi destekleriyle, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yürütülen, “Damla Sulama Yöntemiyle Çeltik Tarımının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Dişbudak Köyü’nde ‘Tarla Günü Etkinliği’ ve ‘İTU Sertifika Töreni’ düzenlendi. İlk çeltik hasadı gerçekleştirildi.

İl Müdürü Nazan Türkarslan, ekim nöbeti ve iyi tarım uygulamalarını da yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayarak: “Ülkemizde çeltik üretiminde dördüncü sırada olan ilimizde, 2021 yılından bu yana Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ve Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yüzde 75 tohum hibeli destek sağlıyoruz. Yürüttüğümüz projede amacımız; çeltik tarımında yüzde 50 – yüzde 66 oranında su tasarrufu sağlayarak, su kaynaklarının israfının önüne geçmek, birim alandan bir yıl içerisinde iki ürün alarak daha fazla gelir elde etmek, çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi ve ekim nöbeti uygulamasını yaygınlaştırmak, ikincil ürün olarak özellikle baklagil yem bitkisi yetiştirilerek, İlimizin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak ve ekim nöbeti ile toprak yapısını iyileştirerek gübre kullanımını azaltmaktır. Çeltik tarımında Damla Sulama Yöntemi kullanılarak suyu bitkinin istediği zaman, istediği miktarda, bitki kök bölgesine verme imkânı bulunmaktadır. Çeltikte damla sulama yönteminin kullanılması, su tasarrufu sağlamanın yanında, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, sertifikalı tohum kullanılması ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasını sağlayıp çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivrisinek problemi oluşmasının önüne geçmek ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması gibi diğer sağladığı faydaları da ek olarak sayabiliriz." dedi.

Damla sulamanın sağladığı avantajlar çeltik tarlalarına da yansıdı. Sertifikalı tohum eken çiftçiler hem daha kaliteyi hem verimi yükseltti. Tarla günü etkinliği “Damla Sulama Yöntemi “ile “İyi Tarım Uygulamaları” kapsamında sertifika almaya hak kazanan 21 çeltik üreticisine sertifika verilmesiyle son buldu.
çanakkale tarla günü çeltik hasat damla sulama tohum iyi tarım proje destek take tarım ve orman