Kayseri’de İyi Tarım Uygulamaları sertifikası olan küpeli alabalık üretimi yapılıyor.
Haber: Kayseri İl Enformasyon
Kayseri’de, bitkisel üretim tabanı dışında Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları (İTU) projesi ve ürün doğrulama sistemi ile birlikte üreticiden tüketiciye tüm aşamaların izlenebildiği balık küpeleme sistemi çalışması yapılarak bölgede bir ilke imza atılmış oldu.
İyi Tarım Uygulamaları, "Tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlığı ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak tanımlanıyor.
Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İTU misyonuna uygun olarak; doğayı kirletmeden, doğaya sadık kalarak, tabiat döngüsünü bozmadan ve doğadan daha fazla verimle daha az bir maliyetle üretmeyi hedefleyerek çıkmış olduğu bu yolda ‘’farklı olarak neler yapabiliriz’’ sorusunu cevaplamaya çalışıyor.
Kayseri’de bulunan 38 adet Su Ürünleri İşletmesinin durumlarını görmek ve onlara örnek olunması amacı ile Pınarbaşı/Karagöz’de bulunan küçük aile işletmelerinden (25 bin ton/yıl kapasitesi bulunan) bir üretici projeye alınarak tüm aşamaları takip edilerek sistem kurması sağlandı. Sistem sonunda balıklara küpeleme yapılarak sertifikasyon sistemi tamamlandı.
Yapılan çalışmaların sonuçlarının gösterilmesi amacıyla düzenlenen Tarla gününe; Sarız Kaymakamı Ahmet Solmaz, İl Müdürü Özkan Kayacan, İl Müdür Yardımcısı Ayhan Temiz, şube müdürleri ve personeli, ilçe müdürleri ve personeli, Adana, Niğde, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden şube müdürleri ve teknik personeli, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü personeli, Mersin, Adana, İzmir, Gaziantep illerinde bulunan KSK’lar, Ankara Teknokent sektör yatırımcıları, Su Ürünleri Yetiştiriciler Birlik Başkanı, su ürünleri sektöründe söz sahibi olan su ürünleri işletmeleri ve bölgeye yatırım yapacak olan firma yetkilileri, bölgede bulunan diğer STK’lar ve üreticiler katıldı.