Kayseri’de manda sayısı arttı

17 September Tuesday, 2024
İç Anadolu'nun önemli manda üretim merkezlerinden biri haline gelen Kayseri'de, devlet desteği ile hem üretici sayısı hem de hayvan sayısında artış sağlandı. Verilere göre 12 yıl önce bin 600 civarında olan manda sayısı 6 bine ulaştı.
Kayseri’de manda sayısı arttı
Erciyes'in eteklerinde yayılan mandaların sayısı devlet desteğiyle arttı.

Kayseri'de devletin destek ve teşvikiyle 12 yıl önce bin 600 civarında olan manda sayısı 6 bine ulaştı.

Kayseri Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Topçu desteklerin iyi seviyede olduğunu belirtti.

Verilen desteklerle mandıra kurulduğunu, üretilen sütlerin düzenli toplandığını aktaran Topçu, şunları kaydetti: "Devletimizin destekleriyle çiftçimiz ümitlendi. İktisadi işletmenin kurulması sayesinde de mandaya rağbet çoğaldı. Üreticilerimiz de memnun. Aradan geçen yıllarda manda sayımız da arttı. Manda ıslah projesi ile Kayseri'de 1800 hayvanı takip ediyoruz. Toplamda Kayseri'de 6 bin manda ile Türkiye genelinde beşinci sıradayız. Hayvan desteklemelerinde de gayet iyi durumdayız. 6 bin lira gibi anaç mandaya, 1000 lira doğan yavruya, damızlık vasfı seçilen yeni genç düvelerimize de 5 bin TL gibi hibe destek programını devletimiz açıkladı."

Topçu, birlik üyesi sayısının da 5 kat artarak 470'e ulaştığını dile getirdi. Manda ürünlerinde de kaliteli bir üretimle markalaştıklarını belirten Topçu, manda yoğurdu, peyniri, tereyağı ile kaymak ürettiklerini sözlerine ekledi.
kayseri hayvancılık destek manda