Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 10 milyon tüberküloz hastası bulunuyor. Ve bu rakamın yarısından fazlası da sığır kaynaklı tüberküloz. Hem hayvanlarda hem de insanlarda ölüme yol açan bu hastalık ile mücadelede ise büyük önem taşıyor. Peki tüberküloz nedir, nasıl bulaşır? Özellikle büyükbaş hayvanlarda bu bakteriden kurtulmak için ne gibi önlemler alınmalı? Süt ve süt ürünleri satanlar ve tüketenler nasıl bir yol izlemeli? İşte tüm yönleriyle tüberküloz.
HABER: Bircan ACAR
Kamera : Altay TÜRÜNG
Fotoğraf : İbrahim BAĞCI
HABER
Tüberküloz hastalığı hem hayvanların hem de insanların hayatını olumsuz etkileyen ve ölümle sonuçlanan hastalıkların başında geliyor. Ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de dünyada 10 milyon tüberküloz hastası ve bunun 1 milyon 200 bini ölümle sonuçlanıyor. İşte bu hastalığın tüm detaylarını Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr.Erhan Akçay açıkladı.
Hastalığa sebep olan bakterinin adı “Mikobakterium tüberkülosisin” diyen Akçay,” İnsan,sığır bir de keçi tipleri var. Bunlar birbiri arasında bulaşabiliyor. Bizim için önemli olan sığır tipi. Çünkü sığırlarda çok yaygın. İnsanlara geçiyor ve insanlarda da tedavisi zor bir hastalık ortaya çıkartıyor” dedi.
Hayvana bakmakla hastalığı tahmin etmenin güç olacağının altını çizen Akçay, “Hastalığı dışardan tahmin etmek güç.Ama eğer hayvanınız biraz zayıflıyorsa sabah soğuk saatlerde öksürme meydana geliyorsa ya da meraya çıkarttığınızda hayvan öksürüyorsa ve verim düşüklüğü varsa tüberkülozdan şüphelenilebilir. Ancak test yapılmadığı sürece emin olmak zor.” İfadelerinde bulundu.
Eğer hayvanda yukarıda sayılan belirtiler varsa ilk iş veteriner hekime başvurmak.
Hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Erhan Akçay, “Hastalık bulaşıcı bir hastalık. İnsanlara bulaşması et,sindirim,solunum ve deri yoluyla bulaşabiliyor. En çok bulaşma şekli sindirim yolu. Solunum yoluyla şöyle veteriner hekimler ve besiciler hasta hayvan ile aynı ortamlarda bulunduklarından aksırma ve tıksırma yoluyla etrafa saçılan bakteriyi vücutlarına alıp hasta oluyorlar. Bunun dışında çiğ ya da iyi pişmemiş et ile sindirim yoluyla bulaşma olabiliyor. Fakat en önemli etki de özellikle küçük çocuklarda süt ve süt ürünlerinde yani yeterince ısıtılmamış, kaynatılmamış pastörize edilmemiş sütler ile bulaşma oluyor. Dünyadaki ölümlerin çoğu sütle vücuda alınmış tüberkülozun ilerlemesiyle gerçekleşiyor” dedi.
Akçay, Peki hayvanlarda tüberküloz hastalığının önüne geçmek için neler yapılmalı? Sorusunu da
“Hastalık konusunda bilmediğimiz bir hayvanı alıp ahırımıza koymamız gerekiyor. Kontrol edilmesi şart. İkinci olarak da hayvanların çok iyi beslenmesi gerekiyor. Ayrıca buzağıların colostrumu almaları gerekiyor. Ahırları da çok iyi havalandırıp çok yaşlı hayvanlarla gençleri bir araya koymazsak tüberkülozdan korunmuş oluruz.” şeklinde cevapladı.
Dr.Erhan Akçay’ın tüberküloz hastalığı kronik bir hastalık, tazminatlı ve ihbarı mecburi bir hastalık olduğunun altını çizdi. Ve bu ve tüm hayvan hastalıkları konusunda hayvanları takipte olmanın önemine vurgu yaptı.
tüberküloz
belirtiler
önlemler
sığır
keçi
erhanakçay
who
çiftçi
ahır