Tarım danışmanları tarlada, bahçede ahırda çiftçiyle her an omuz omuza. İşte bu danışmanlardan biri Necla Tozlu Teoman. Çalışmalarında önceliği üreticilerin eğitimine veren Teoman, tarım danışmanlarının da saha deneyimiyle başarıyı yakalayacaklarına inanıyor.
Haber: Neslihan AKTAŞ
Röportaj: Murat ÖZKAN
Kamera: Tuncay GÜNEŞ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Tarım danışmanlığının aşkla yapılması gereken bir iş olduğunu söyleyen Necla Tozlu Teoman, Türkiye’de çiftçilerle omuz omuza çalışan binlerce tarım danışmanından sadece biri.
Toprak bölümü mezunu olan Necla Tozlu Teoman, Ankara’nın Çubuk ilçesinde birçok çiftçiye danışmanlık yapıyor.
Sisteme kayıtlı çiftçilerin yanında ilçede tarımla uğraşan kadın erkek herkese danışmalık yapan Necla Tozlu Teoman, çiftçilerin eğitimleriyle de ilgileniyor.
Üreticilere sadece verimin ve kazancın artması için danışmalık yapmadığını söyleyen Teoman, onları bilgilendirmek, teknolojik gelişmelerden haberdar etmek için de çaba sarf ettiğini dile getirdi.
Tarım danışmanlığına başladığında çiftçilerin eksikliklerinin tespit ederek işe başladığını anlatan Teoman, “Çiftçilerin ezbere değil de sorarak iş yapmaya başladıklarını görüyorum. Duyarlılıkları arttı. Daha bilinçli bir şekilde çiftçilik yaptıklarını görüyorum. Bu da beni mutlu ediyor.”
Tarımsal danışmanlıkta saha deneyimi önemli
Saha deneyiminin bir tarım danışmanının mesleğinde en büyük avantajı olacağını belirten Teoman, çiftçilere katkı sağlamak için de öncelikle danışmanın donanımlı olması gerektiğini vurguladı.
Bir tarım danışmanının saha deneyimiyle, özgüveniyle, bilgisiyle yeterli olması gerektiğini dile getiren Teoman, “bütün meslektaşlarıma güveniyorum.” dedi.
Danışmanlıkta öncelik eğitim
İşe öncelikle çiftçi eğitimleriyle başladığını belirten Necla Tozlu Teoman, tohumdan hasada kadar tüm aşamalarda çiftçilerin yanında.
Teoman, çiftçilerle çalışma sürecini şöyle anlatıyor: “Başta benim için çok önemli olan eğitim. Daha sonra da uygulamalı çalışmalarla çiftçilerime hizmet veriyorum. Bu ilçede kuru tarım yaygın olduğu için kış sezonunda çok fazla işleri olmuyor. Biz de bu dönemde Çubuk Ziraat Odası, Çubuk Halk Eğitim Müdürlüğü ve ilçe müdürlüğü ile birlikte büro eğitimleri yapıyoruz. 2015 senesi itibariyle seracılık, iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları, serin iklim tahılları, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi çeşitli alanlarda çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Arazide de yanlarında olmaya çalışıyoruz. 7-24 çiftçilerimiz herhangi bir uygulama yapacakları zaman bizi telefonla arayıp sorularını yöneltiyorlar, biz de cevaplamaya çalışıyoruz.”
“7 gün 24 saat çiftçimizin yanındayız”
Çiftçilerle her an iletişim halinde olduğunu ve her konuda da onlara destek olduğunu anlatan Teoman, “Bir serbest tarım danışmanı çok güzel işler yapabilir. Arkasında mutlaka kurumsal bir desteğin de olması gerekiyor. Büro ziyaretlerimde çiftçilerimle bir araya geliyorum. Sosyal medyayı ve teknolojiyi kullanarak çiftçilerimizle iletişim konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz.”
Çubuk’ta tarım danışmanı Necla Tozlu Teoman’la birlikte çalışan çiftçiler danışmanlık hizmeti almaya başladıktan sonra işlerini geliştirdiklerini söylüyor.
Önceden geleneksel yöntemlerle tarım yaptıklarını söyleyen çiftçi Şükrü Subaşı, tarım danışmanıyla çalışmaya başladıktan sonra modern teknikler kullanmaya başladıklarını ifade etti.
Şükrü Subaşı, sürdürülebilir tarımın sağlanması için gençleri de üretime katılmaya davet etti.
tarım danışmanları
ankara
çubuk
çiftçi
eğitim