Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği ile Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün organizasyonunda Manisalı kadın çiftçilere yönelik Bursa’ya teknik gezi düzenlendi.
Haber : Levent TEKDEMİR
Kamera: Cenk GÜLÇİMEN
Manisalı 34 kadın çiftçi Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak ile İl ve İlçe Müdürlüklerinin teknik elemanları gözetiminde hem Bursa’yı gezdiler hem de modern çiftliklerde üretimin tüm sürecine dahil oldular.
Kadın çiftçilerin Bursa’daki ilk durağı Karacabey’deki 40.000 m2 açık alan, 5000 m2 kapalı alana sahip, Türkiye’nin modern koyun çiftlikleri arasında bulunan, Pega Damızlık Merinos Koyun Çiftliği oldu.Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin türbelerinin ziyaretinin sonrasında, İstiklal Savaşı Şehitler Anıtı’nın ziyaret edilmesi ile ilk gün programı sona erdi.
Teknik Gezinin ikinci günü Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ’a çıkılmasıyla başladı. Sonrasında Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi’nin ziyareti gerçekleştirildi. Bursa İli Karacabey İlçesinde yer alan, Süt Endüstrisi ve Süt Ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeyi gezen kadın çiftçilere yetkililerce işletme hakkında bilgiler verildi.
Tarımsal yenilikleri yerinde görme ve değerlendirme fırsatı bulan kadın çiftçiler gezi sonunda memnuniyetlerini ifade ederek, bu teknik geziyi düzenleyen İl Müdürlüğüne teşekkür ettiler.
Geziye ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk” Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kadın çiftçilerin eğitimini her zaman çok önemsedik ve önemsiyoruz. Dönem dönem gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve düzenlediğimiz gezilerin kadın çiftçilerimizdeki gelişimleri ve onlara olan katkılarını ziyadesiyle gördük. Onların bu eğitim faaliyetleri sonrasında memnuniyetlerini dile getirmelerine şahit olduk” dedi.
Genç Çiftçi Projesinden faydalanmış olan kadın çiftçileri bu gezi programına dahil ettiklerini ifade eden İl Müdürü Öztürk; “Genç Çiftçi Projesinden faydalanarak almış oldukları hayvanların hem daha iyi gelişimlerini, bakım ve beslenmelerini sağlamalarını hem de daha profesyonelce hayvancılık işini yapmalarını hedefledik. Genç kadın çiftçiler, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün önemli bir hedef kitlesidir. Vermiş olduğumuz teorik ve pratik eğitimler, kadın çiftçilerimizi bilinçlendirmek adınadır. Onların köylerinde kalmaları, hayvancılıkla iştigal etmeleri, bunu tekniğine, pratiğine uygun olarak yürütmeleri bizim için önemlidir” ifadelerinde bulundu.
Bu tür gezilerin sosyal tarafının da önem arz ettiğini belirten Metin Öztürk; “ Kadın çiftçilerimize teknik ve pratik yönde gelişim sapladığımız gibi sosyal hayatla ilgili olarak da onlara güzel anılar bırakıyoruz. Çok yönlü olarak gerçekleştirilen eğitim ve gezilerimizi yerine getirmekten dolayı Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak memnuniyet duyuyoruz” dedi.
manisa
kadınçiftçi
teknikgezi
bursa
modernçiftlik