Mesir Macunu Avrupa'dan da coğrafi işaret aldı

05 November Tuesday, 2024
Manisa'nın Mesir Macunu Türkiye'nin Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alan 28'inci ürünü oldu. Hem kentin hem de ülkenin tanıtımına katkı sağlaması beklenen tescil sayesinde Mesir macununun ünü tüm dünyaya yayılmış olacak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bu önemli gelişmeyi; "Şehzadeler diyarı Manisa'mızın şifasıyla ünlü mesir macunu artık sınırları aşıyor." sözleriyle değerlendirdi.
Mesir Macunu Avrupa'dan da coğrafi işaret aldı
Türkiye'nin ve dünyanın en eski geleneklerinden biri olan ve her yıl renkli bir festivalle halka dağıtılan Mesir macunu hak ettiği tescile kavuştu.

Yaklaşık 3 yıllık bir sürecin ardından Avrupa Birliği Coğrafi İşaretini alan Manisa Mesir Macunu Türkiye'nin 28. coğrafi işaretli ürünü oldu. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Türkiye'nin ve dünyanın en eski geleneklerinden ve festivallerinden birine ev sahipliği yapan Manisa'nın Mesir Macununun önce UNESCO tarafından 2012 yılında 'Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Miras' listesine alındığını, ardından derneklerinin 5 yıllık bir çalışmasının sonunda 2018 yılında Türkiye'de coğrafi işaret aldığını ve bugün itibariyle Avrupa Birliği tarafından da tescillendiğini açıkladı.

Nisan ayında 484'üncüsü kutlanan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinde 7 ton macun dağıtan Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğinin yıllardır süren çabaları sonunda AB tescilinin alınmasının önemine dikkat çeken Dernek Başkanı Ufuk Tanık, "Manisa Mesir macunumuzun UNESCO Somut olmayan kültürel mirasın listesine sokmuştuk. 2018 yılında da coğrafi işaretini almıştık. Bugün itibariyle Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini almış bulunmaktayız. Avrupa Birliği tescilini de aldıktan sonra bu geleneğimiz ve dolayısıyla mesir macunu ürünümüz artık tamamıyla bir şekerleme ürünü olmasının dışında gelenek ve ürünün kendisi ile birlikte tescillenmiş oldu. Avrupa Birliği'ne üye tüm ülkelerde bu almış olduğumuz belgeyle birlikte yayınlanacak ve ulaşamadığımız birçok kişiye bu şekilde de Avrupa'da da ulaşmış olacağız. Dolayısıyla hem Manisa'mıza hem Türkiye'mizin turizmine ciddi ve tanınırlığına katkı sağlayacağını düşünüyorum. 3 yıla yakın bir zamandan beri çalışma yapılıyor. Biz Türkiye'deki coğrafi işaretimizi alırken de 5 yıllık bir çalışma sonucunda 2018'de tescillenmişti. Bunlar tabii ki ve Türkiye'de 28'inci Avrupa tescil belgesi alan ürün oldu mesir macunumuz. Her anlamda Manisa'mıza ciddi anlamda katkı sağlayacaktır diye düşünüyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuyu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Katkı maddesi ve koruyucu içermeyen, 41 çeşit baharat ve bitkiden oluşan mesir macununun AB'den tescil aldığını anımsatan Bakan Yumaklı, mesajında ""Şehzadeler diyarı Manisa'mızın şifasıyla ünlü mesir macunu artık sınırları aşıyor. AB Coğrafi İşaret Tescili alan Manisa mesir macunu ile tescilli ürün sayımız 28'e yükseldi."  ifadelerini kullandı.
manisa mesir macunu abi tescil coğrafi işaret