“Kadın Emeği ile Üretiyoruz, Ekolojik Merkezimizde İşliyoruz” sloganıyla yola çıkarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi”nin açılışı 13 Ekim 2017 Cuma günü Karahıdır Bünyan’da gerçekleştirildi.
Haber: Kayseri İl Enformasyon
Fotoğraf: Emine YEŞİLÖZ
Kamera&Ronin: İsmail Tolga PEKŞEN
KAÇEM Merkezinde düzenlenen açılış törenine Vali Yardımcısı Baha Başçelik, Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Gürcan Özdağ, Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, sivil toplum kuruluşları yetkilileri ve çok sayıda üretici katılımda bulundu.
Açılış konuşmasında İl Müdürü Özkan Kayacan, projenin Türkiye’ye rol model olacağını belirtti. Kayacan, “Bu programa 2012 yılında başladığımızda herkesin hayal diye tabir ettiği, 7 çiftçiyle başladığımız, toplamda da 50 dekarlık alanda organik ürüne başladığımız bir çalışmanın bugün Türkiye’ye rol model olacak son noktasını koyuyoruz. Gerçekten bu bizi mutlu ediyor ve heyecanlandırıyor. Bu projeyi en başından beri önemsedik. Çünkü kadın çiftçilerimiz çok büyük özveri ile bu projeyi bu hale getirdiler. İlk başladığımızda 7 çiftçi ile il müdürlüğümüzün yan tarafında seyyar bir çadırda satış yaparken, o günden buraya gelene kadar azmiyle mücadele eden çiftçilerimize yürekten teşekkür ediyorum. O gün bize inandılar, bizde onlar inandık. Bugünde bu proje ortaya çıktı. Karahıdır, organik tarımın ilk başlangıç noktası oldu.” dedi.
Birlik ve beraberliğin olduğu yerlerde güzel işlerin yapıldığını kaydeden Kayacan, “Özellikle son zamanlarda ülkemizin içerisinde bulunduğu ortamı da göz önünde bulundurursak, birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. O birlik ve beraberliğin en küçük yerleşim yeri olan köyden başlayıp ülkemizin geneline şamil olması için biz çiftçiler ve üreticiler ile Bakanlığımız olarak Türkiye’ye örnek hale getireceğiz” şeklinde konuştu.”
Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Gürcan Özdağ da, yaptığı konuşmasında hayata geçirilen projenin kendileri için de örnek bir model olduğunu belirtti. Özdağ, “Bu proje bizim için örnek bir model ve örnek projedir. Belki de Bakanlığımızın yaptığı ilk projelerden bir tanesidir. Çünkü biz şimdiye kadar yaptığımız eğitimlerimizde çiftçilerimize sertifikalarımızı vermişiz ve göndermişiz. Madem bu kadar tecrübeli kadromuz var, biz bu tecrübelerimizi çiftçilerimize daha çok aktaralım istedik. Bu proje bizim için çok önemli. Mutlaka başarılı olmak zorundayız” diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının “Özel Projeler” kategorisinde desteklediği “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” çalışmaları kapsamında Kayseri İl Müdürlüğünce yürütülen; Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaptar Derneği’nin ortak olarak yer aldığı, “Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi” projesi ile İç Anadolu Bölgesinde bir ilk olma özelliğinde. Bu merkezde organik üretici olan kadınlara ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi konularda eğitimlerin verilmesi ve ürünlerin işlenerek pazarlanması ile kadınlara istihdam alanı oluşturulması sağlanacak. Proje ile öncelikle Bünyan İlçesi Karahıdır mahallesinde atıl vaziyette bulunan ilkokulunun tadilatı ve tefrişatı proje ortağı olan Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Merkezde organik ürünler kadınlar tarafından işlenerek mamul ürünlere dönüştürülecek. Elde edilen mamul ürünlerin yerelde pazarlanması, “Yerelde Üret Yerelde Tüket” mantığı ile kırsal alanda kalkınmaya destek sağlanacak.
Kayseri’de küçük üretici durumunda olan kadın üreticilerin gelir düzeyi oldukça düşük olup, bu da doğrudan yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Bu proje ile kadınların vasıflı iş gücü kazanması ve ürettikleri ürünleri aracısız olarak pazarlama imkânına kavuşmaları planlanıyor. Böylece aile gelir düzeylerinin de yükselmesi hedefleniyor. Kırsalda yaşayan ve tarımsal üretimin her aşamasında yer alan kadınların desteklenerek yaşam standartlarının yükseltilmesiyle köyden kente göçün engellenmesine de katkı sunulmuş olacak.
KAÇEM projesi 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde Bakanlığın 2017 yılında fark yaratan Özel Projeler Kategorisinde yer almış olup, projeyi temsilen bir kadın çiftçiye de ödül verileceği bildirildi.
Bakanlıkça “Tip proje” olarak görülen bu çalışmayla diğer illere örnek olunacağı düşünülürken projede yer alan kadınları “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” ilkesinden hareket ederek, güçlerini birleştirip bir sinerji yaratmak gayesiyle, kooperatif çatısı altında bir araya getirerek kurumsallaşmalarını sağlamak ve nihayetinde Türkiye’de bir marka olmalarını sağlamak da hedefler arasında.
KAÇEM
Kayseri il müdürlüğü
kadın çiftçi
ekolojik üretim merkezi