Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları’nın ortaklaşa yürüttüğü anaokulu çağındaki çocukların süt tüketimini ve sevgisini arttırmak amacıyla “İnekleri seviyorum sütümü içiyorum” projesi hayata geçiriliyor.
Haber: Volkan AKSAN
Kamera: Tolga URUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün süt ve süt ürünlerini tüketme bilincini arttırmak için başlattığı “İnekleri Seviyorum, Sütümü İçiyorum” projesi; TÜBİTAK, Çukurova Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile yürütülüyor.
Proje ile süte bilimsel bir bakış açısı ile yaklaşılarak çocuklara süt sevgisinin kazandırılması hedefleniyor.
“Daha güvenli, daha iyi nesiller yetiştireceğiz.”
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada çocuklara süt sevgisini okul çağında kazandırarak geleceğe daha güvenli ve iyi nesiller yetiştireceklerine inandıklarını ifade ederek “Bu proje bizim TUBİTAK projemiz, ilk defa bu yıl iki projemiz TUBİTAK’dan onay aldı. Daha önce çok uğraşıyorduk. TUBİTAK’ın şartları biraz ağır. Bu sene başardık iki projemiz var bunlardan birisi “İnekleri seviyorum sütümü içiyorum projesi”. Bu projenin amacı; okul öncesi çocukların, okul çağındaki çocukların hayvansal protein içeren besinleri daha fazla tüketmesi ve beslenme alışkanlıkları yönünden bilincin oluşması. Aslında bu proje sadece süt ile ilgili değil. Diğer tüm ürünlerin de tüketimini arttırmak, çocuklara sevdirmek için buna benzer projeler yapılmalıdır. Biz çocuklara okulda, okul çağında bu alışkanları kazandırırsak geleceğe daha güvenli, daha iyi nesiller yetiştireceğimizden eminiz.” diye konuştu.
“Çocuklar doğadan uzak yaşıyor.”
İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, çocukların eskisi gibi doğa ile iç içe olmadığını ve bu projenin sütün sofralara kadar geliş serüvenini çocuklara öğretilmesi açısından önem taşıdığını vurgulayarak “Artık eskisi gibi değil. Çocuklar artık apartmanlarda, kapalı ortamlarda, doğadan uzak yaşayan çocuklar. Süt özellikle sütteki kalsiyum maddesine bağlı olarak çocukların hem kemik gelişimleri, hem de zeka gelişimleri yönünden de etkili bir madde. Bu projemizin amacı da hem çocukların bedensel gelişimi, hem de zihinsel gelişimine katkıda bulunmak.” dedi.
“Beslenmenin temeli okul öncesine başlar.”
Projenin yürütücüsü Gıda Yüksek Mühendisi Tuba Kayaalp Özdemir ise beslenme alışkanlıklarının okul öncesinden başladığını ve süt sevgisinin bu dönemlerde çocuklara kazandırılmasının önemine değinerek “Besinsel olarak mükemmel bir gıda olan süt yüzyıllardır insanların beslenmesinin temel taşlarından biri olmuştur. Bizde Bakanlığımız süt faaliyetlerini desteklemek ve sütün taşıdığı öneme dikkat çekmek için böyle bir proje geliştirdik. Projemizde anaokulu öğrencileri yer alacak. Beslenmenin temeli okul öncesinde başladığı için bu alışkanlığı oluşturmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.
“Amaç süt tüketim alışkanlığı oluşturmak.”
Gıda Yüksek Mühendisi Tuba Kayaalp Özdemir, sekiz ay sürecek projenin amacının okul öncesi dönemde çocuklara, süt tüketim alışkınlığı oluşturmak, süte, süt ile ilgili kavramlara, bilimsel bir bakış açısı oluşturmak olduğunu belirterek, “Çocukların düzenli bir süt tüketimini oluşturarak sadece enerji verici yiyeceklerden değil de doğal olan yiyeceklerden faydalanmalarını sağlamak istiyoruz. Projemiz yaklaşık 8 ay sürecek bu sürede aktivitelerimizi yapacağız. Bu aktivitelerimizi Çukurova Üniversitesi’nin hayvan çiftliklerinde, süt işletmelerinde, Gıda Mühendisliklerinde ziyaretler ile gerçekleştireceğiz. Süte bilimsel bir bakış açısı ile yaklaşarak çocuklara süt sevgisini kazandırmaya çalışacağız” dedi.
Ayrıca proje başlamadan ön bir test yapılarak çocukların süt tüketim alışkanlıkları belirlenip proje sonrası testlerle, çocukların süt tüketimi alışkanlığı kazanıp kazanmadıkları bilimsel verilerle takip edilecek.