Bu teknoloji pamukta ürün kaybını azaltacak

10 October Thursday, 2024
WebTarımTv’nin, Adana TeknoFest 2024’te tarım teknolojileri alanında derece yapmış gençlerle yaptığı söyleşi serisine pamukla devam ediyoruz. Bu haberimize genç girişimci Ömer Muratlı konuk oldu. Pamuk hasadı sırasında yaşanan ürün kaybını azaltacak bir araç geliştiren Muratlı, bu yeni teknolojiyi vatandaşlarla ve yatırımcılarla buluşturdu.
Bu teknoloji pamukta ürün kaybını azaltacak
Adana TeknoFest 2024’te tarım alanında yeni teknolojilere imza atan gençler çalışmalarını WebTarımTv’yle paylaştı.

Serinin üçüncü haberinin konuğu bilgisayar mühendisi Ömer Muratlı oldu. Muratlı, çiftçilik yapan ailesinden esinlenerek pamukta hasat kaybını azaltacak bir araç geliştirdi.

Aracın özeliklerini tanıtan Muratlı “Bu araç, pamuk hasadı sırasında yere dökülen pamuğu, görüntü işleme teknolojisiyle tespit edip, vakumlu bacalarıyla toplayan bir robot. İçinde yapay zeka destekli, pamuğu beyaz taştan ayırt edebilecek bir teknoloji var. Sektörde daha önce böyle bir çalışma olmamış.” dedi.

Geliştirdiği teknolojinin yoğun ilgi gördüğünü belirten Muratlı, milli teknoloji vurgusuyla şunları söyledi: "Tarla testlerimizi tamamlayacak seviyeye geldik. TeknoFest’te de milli teknoloji hamlesi kapsamında ürünümüzü sergiliyoruz. Yatırımcılar ve ilgili kişilerle görüşmek bize ayrı bir güç katıyor.”

Ömer Muratlı, genç girişimcilere tavsiyelerde bulunarak; “Teknolojiyi hayal edenlere bir örnek olsun diye aracımızı sergiliyoruz. Girişimcilerin aklında bir şüphe olabiliyor ya da zorluklar nedeniyle vaz geçebiliyorlar. Girişimciler ihtiyacı iyi analiz edip, ülkemizin tarım teknolojileri geleceğini iyi tespit edebilirlerse gerçekten ümit edilebilir bir rota var.” şeklinde konuştu.
tarım teknofest adana 2024 pamuk hasat