Bursa’da organik ve iyi tarım uygulamaları tanıtıldı

22 March Thursday, 2018
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, “Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları” konusunda tanıtım etkinliği düzenlendi.
Bursa’da organik ve iyi tarım uygulamaları tanıtıldı Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, “Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları” konusunda tanıtım etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe katılan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, konun hassasiyetini dile getirerek,  “Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır” dedi.
Yıldız, organik hayvansal üretimin gelişme göstermeye başladığını belirterek, et, süt, yoğurt, peynir ve yumurtanın piyasalarda yerini almaya başladığını kaydetti. Yıldız şöyle devam etti: “Hayvansal ürün ve üretimdeki çeşitlilik bitkisel üretime göre çok daha az ve küçük ölçektedir. 2017 yılında organik bitkisel üretimde, ürün gruplarına göre 10TL/da, 70 TL/da ve 100TL/da destekleme yapılmıştır. Ayrıca organik tarımsal ürün ve girdi üreten müteşebbislere cari faiz oranından yüzde 50 indirimli 5 yıl vadeli yatırım ve 1,5 yıl vadeli işletme kredisi verilmiştir. Kredi üst limiti 5 milyon TL dir. İlimizde, özellikle kimyasal kullanımı az olan Uludağ’ın güneyinde yer alan ilçelerimizde sözleşmeli yetiştiricilik şeklinde organik tarım yaygın olarak yapılmaktadır.
2017 Yılı OTBİS kayıtlarına göre ilimizde 12 ilçede, 63 mahallede, 225 üretici tarafından yaklaşık 6 bin alanda organik tarım faaliyeti yürütülmektedir. Başlıca ürünler: Çilek,  Kiraz, Ceviz,  Zeytin,   Ahududu,  Böğürtlen, Maviyemiş,  Fasulye,  Fiğ, Yonca, Yulaf,  Buğday, S. Mısır, Yem Bezelyesi, Çavdar, Elma, İncir, Zeytin, Tritikale.
Ayrıca toplam 9 bin 453 tavuk ile 4 adet organik yumurta tavukçuluğu ve 30 kovan ile 1 adet organik arıcılık işletmesi bulunmaktadır.
2017 yılında organik tarımla ilgili 47 eğitim faaliyeti düzenlenmiş olup,  716 erkek, 543 kadın olmak üzere 1259 yetişkin ve 400 ilkokul öğrencisi ile toplam 1659 katılım sağlamıştır. Eğitimler, okullar, resmi kurumlar, özel eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ile yürütülen çalışma kapsamında kadın dernekleri üyelerine organik tarım eğitimi verilmiştir”.-
Yıldız, öte yandan, 2017 yılında 52 bitkisel üretim, 6 hayvansal üretim, 34 satış yeri, 7 işletme olmak üzere toplam 99 denetim gerçekleştirildiğini ifade etti.
2017 yılında Bursa İli Organik Tarım Bilinçlendirme Eğitim Projesi’nin uygulanmaya başladığını belirten Yıldız, “Proje kapsamında organik tarım logolu, 1000 adet şapka, 1000 adet tişört, 1000 adet tohumlu kalem, 1000 adet bez çanta, 1000 adet bloknot, 1000 adet afiş, 2000 adet liflet, 1000 adet hikaye kitabı, 2 adet banner, 4 adet pankart, 1 adet yelken bayrak yaptırılmıştır. Bu materyaller eğitim çalışmalarında katılımcılara dağıtılmıştır. Ayrıca Müdürlüğümüz ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Nilüfer Doğancı Çınarcık İçme Suyu Baraj Havzası Organik tarım projesi uygulanmıştır. Proje kapsamında Müdürlüğümüzce teknik destek verilmiş, sertifikasyon ücreti,  tohum, organik gübre vb. girdiler Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere verilmiştir. 2017 yılında Bursa ilimizde 314 üreticiyle 24.021,823 dekarda İyi Tarım Uygulamaları yapılmıştır. İlimizde 2017 yılında İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, Osmangazi İlçemizin Dürdane mah. ve Nilüfer İlçemizin Fadıllı mah. olmak üzere 2 proje gerçekleştirilmiştir. Dürdane mah. de 66 üreticiyle yaklaşık 1100 dekar da incir, Fadıllı mah. de ise 32 üreticiyle yaklaşık 600 dekar da incir ve zeytin projeleri uygulanmıştır. 2017 yılında ilimizde ayrıca 3 milyonun üzerinde İTU belgeli tavuk üretimi yapılmıştır” dedi.
 
bursa organik iyi tarım üretici etkinlik