Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı , yağışların buğdayda rekor verim getirmesini beklediklerini söyledi.
Türkiye'de üretilen buğdayın dane kalitesi açısından öne çıktığı Edirne'de buğdayın başağa kalktığı sırada yaşanan yağış bu yıl rekoltede rekor beklentisini artırdı.
Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Edirne'de bu yıl yaklaşık 1 milyon 555 bin dekarlık alanda hububat ekimi gerçekleştirildiğini anlattı.
Çiftçilerin yoğun çalışmalarının karşılığını bu yıl alacağını aktaran Sarı, "Bu verim her anlamda olacaktır. İl geneline baktığımızda hasat edilecek olan sap miktarı hayvanların da ihtiyacını karşılayacaktır. Bu nedenle hayvan yetiştiricilerinin il dışından saman satın almalarına gerek yoktur." dedi.
Edirne'de dane veriminin çoğunlukla iyi olduğunu aktaran Sarı, şunları kaydetti:
"Mayıs ve haziran aylarında ilimizin bol yağış alması, çiçeklenme zamanında havaların serin gitmesi dane verimi için çok olumlu bir durumdur. Danelerin süt oluşum evresinde olduğu bu kritik dönemde, sarı olum devresine kadar hava sıcaklıklarının çok yükselmesi, rüzgarın lodostan esmesi ve dolu düşme riski mevcut olduğundan, gerçek verim rakamları hasadın başlamasından sonra verilebilir. İlimizde ekimi yapılan buğday çeşitlerinin bin dane ağırlıkları 36-42 gram arasında değişmektedir. Son dönemde gerçekleşen yağışların buğdayda daneyi doldurup bin dane ağırlığını üst seviyelere çıkarmasını bekliyoruz. Bu şekilde ekim dönemindeki kuraklığın kardeşin az olmasının yarattığı verim düşüklüğü tolere edilmiş olacaktır. "
Sarı, yağışların buğdayda rekor verim getirmesini beklediklerini dile getirdi.
Edirne'deki üreticilerin buğday üretimini bilinçli şekilde gerçekleştirdiğini anlatan Sarı, "Buğday tarımında sertifikalı tohumculuk kullanım oranı, tarımda mekanizasyon kullanım oranı, kullanılan traktör, biçerdöver ve diğer ekipmanların yaşı gübre ve zirai ilaç kullanımı Türkiye ortalamasının üzerindedir" dedi.
Geçen yıl buğday ekilen 1 milyon 368 bin 688 dekardan, 631 bin 459 ton buğday üretiminin gerçekleştiğini anlatan Sarı, sözlerini, şöyle tamamladı:
"2017 sezonu ekim zamanı olan 2016 yılı geç sonbahar aylarında havaların kurak gitmesi ve tohum yatağının geç hazırlanabilmesi dolayısıyla geç ekimler ve kuruya ekimler gerçekleşti buna bağlı olarak çıkışlar gecikti. Geç ekimin olumlu yönü sonbaharda hububata bulaşan mantari hastalıklar ve yaprak bitleri zararının görülmemesi olmuştur. Bu da geçen yıl ilimizde hububat sahalarında zarar yapan sarı cücelik virüsü hastalıklarının bu yıl görülmesine neden olmuştur. Havalar güzel devam ettiği için hububat hastalıkları açısından sorunsuz bir yıl geçirildi. Geçen yıl dönüm başına 461 kilogram buğday alındı, bu yıl verimin yaklaşık 550 kilograma çıkmasını bekliyoruz."
yağış
buğday
dane
rekolte
rekor