Tarımda ‘solucan gübresi’ dönemi

18 January Friday, 2013
Burdur'da bir tesis Rusya'dan getirilen ve ''Kırmızı Kaliforniya'' adıyla bilinen solucanları organik atıklarla besleyerek organik gübre elde ediyor.
Tarımda ‘solucan gübresi’ dönemi

Burdur'da bir tesis, Rusya'dan getirilen ve "Kırmızı Kaliforniya" adıyla bilinen solucanları organik atıklarla besleyerek, organik gübre elde ediyor.

Burdur'da faaliyet gösteren organik gübre üretim tesisi yetkilisi Sadettin Başak, Mehmet Aksoy isimli arkadaşıyla yaklaşık 5 yıl önce Rusya'dan "Kırmızı Kaliforniya" adıyla bilinen "Lumbricus rubellus" cinsi solucanları getirdiklerini ve organik gübre üretimine başladıklarını anlattı.

Organik gübrenin, bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edildiğini belirten Başak, "Bu gübre görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır. Kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermez" dedi.

Başak, solucan gübresi elde etmek için önce büyükbaş hayvan atıklarıyla, organik çürüyebilen her türlü çöpü birleştirip yem hazırladıklarını kaydetti.

Başak, solucan gübresinin, içerisinde hiçbir kimyasal bulunmayan tek gübre olduğunu savundu. Gübrenin kullanıldığı tarımsal alanlarda yüzde 30-40 oranında ürün artışı yaşandığını anlatan Başak, "Sulamada da çok büyük etkisi var. Su tutma etkisi olduğu için yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Dolayısıyla suyu azalan Burdur Gölü'nün kurtarılmasında önem taşıyor. Yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçiyor. 5 yıldır gördüğümüz, solucanlar mucizevi canlılar" dedi.

Başak, Türkiye genelinde 7-8 tesiste solucanlarla organik gübre üretimi yaptıklarını ve günde yaklaşık 2 ton gübre elde ettiklerini anlattı.