Ordu’da sertifika töreni

05 January Friday, 2018
Ordu’da Fındıkta İyi Tarım Uygulamaları Projesi doğrultusunda ziraat odaları başkanlarına sertifika verildi.
Ordu’da sertifika töreni Haber: Ordu İl Enformasyon
Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen Fındıkta İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında çiftçileri temsilen ziraat odaları başkanlarına sertifika verildi. Sertifika dağıtım törenine Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Murat Yılmaz, daire müdürleri, ziraat odaları  başkanları  ve çiftçiler katıldı.
Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan’ın açılış konuşmalarının ardından söz alan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz “İlimiz tarım alanlarının yüzde 89’unda yetiştiriciliği yapılan fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik birçok proje uygulamaktayız. Dünya fındığının yüzde 25’ini tek başına üreten bir ile yakışır verim ve kaliteye ulaşmak için sürekli çalışmaktayız. Son yıllarda uyguladığımız projeler ile 2 bin 500 eğitimli budama elemanı yetiştirirken, dekara 300-400 kg verime ulaştığımız örnek bahçeler oluşturduk. Yine 2017 yılında başlatmış olduğumuz bir proje ile 100 dekar alanda, modern dikim sistemleri kullanılarak, teraslama yapılmış örnek bahçeler oluşturulmuştur.” dedi.
Sözlerine “Sayın Valimizin de talimatları ile büroda kalması zorunlu olan personelimiz dışındaki tüm personelimizi sahaya sürmek suretiyle projelerimizi ve yapılan örnek uygulamaların sayısını artırdık.  En son yine Sayın Valimizin talimatlarıyla hazırladığımız bir projemizi DOKAP’a sunduk. Onaylanan bu projemiz ile 2018 ve 2019 yıllarında, fındık başta olmak üzere, gerek bitkisel gerekse hayvancılık alanında birçok örnek çalışma gerçekleştireceğiz” diyerek devam eden İl Müdürü Yılmaz uyguladıkları iki önemli projenin de kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz şöyle konuştu:
“Tabii bütün bunları yaparken uyguladığımız 2 projemiz var ki bizim için çok daha ayrı bir yere sahiptir.  Bu projelerimiz direkt insan sağlığını koruyan, kalite artışı sağlayan ve gıda güvenliğini güvence altına alan fındıkta iyi tarım uygulamaları projesi ve organik tarımı geliştirme projeleridir.  2016 yılında 25 bin dekar alanda 700 kişi ile uyguladığımız organik tarımı geliştirme projesi, 2017 yılında 2200 kişiyle 59 bin dekara ulaşmıştır. Aynı şekilde iyi tarım uygulamaları konusunda ziraat odalarımız ile 2012 yılında 90 üretici ile başlatmış olduğumuz fındıkta iyi tarım uygulamaları projesi ile 2017 yılı sonunda 64 bin dekar alanda 1710 üreticiye ulaşılmıştır.  Bakanlığımız da iyi tarım ve organik tarıma ayrı bir önem vermekte olup; alan bazlı destek haricinde iyi tarım uygulayan üreticilere dekara 50 lira, organik tarım yapan üreticilere de dekara 100 TL destek vermektedir.
İl Müdürlüğü olarak bu desteklerden en iyi şekilde yararlanıp, ilimizde iyi tarım ve organik tarımı daha da iyi yerlere getirmeyi hedeflemekteyiz. Şu an çiftçi bazında yürüttüğümüz çalışmalarda, önce bir mahallemizi, ardından tüm ilçeyi daha sonra ilimizin tamamını iyi tarım alanlarına dönüştürmeyi amaçlıyoruz. İyi tarım iyi gelecek diye yola çıktığımız bu süreçte siz değerli üreticilerimize güveniyoruz. İnşallah sizlerle beraber bu süreci gerçekleştireceğiz. Tabii yaptığımız bu çalışmalarda bizlere her zaman destek olan Sayın Valimize buradan özellikle teşekkür ediyorum. Ziraat odalarımıza bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda bizlere vermiş oldukları destekler için ve bundan sonra da yapacağımız çalışmalarda en büyük destekçimiz olacaklarını bildiğimden dolayı teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de il ve ilçe müdürlüğü personelime ederek sözlerime son vermek istiyorum.”.
İl Müdürünün ardından bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz ise insanlığın varoluşundan itibaren beslenmeye, gıdaya, dolayısıyla tarıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Dünya’da en çok tartışılan konuların başında, gıda ve beslenme gelmektedir. Son yıllarda güvenilir gıda tartışmaları daha da yaygınlaşmıştır. Dünyada her ne kadar sanayinin önemi artsa da, bir zenginlik kaynağı görünse de, eninde sonunda insanlar, açlıkla, sefaletle karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla tarım sektörünün önemi daha büyüktür. İnsanlığın varoluşundan itibaren en çok tartıştığı konulardan bir tanesi, güvenilir gıdaya ulaşmaktır. Bu nedenle dünyada her geçen gün organik tarım, iyi tarım uygulamaları gündeme gelmektedir” dedi.
Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Karadeniz insanının çalışkanlığıyla engebeli arazileri fındık ve ağaç dikmek suretiyle yeşillendirdiğine dikkat çeken Vali Yavuz, “İlimizin en önemli değeri, kıymeti fındıktır. Bu şehir asla tarımdan ve fındıktan vazgeçemez. Karadeniz insanı, özelde de Ordulular çok çalışkan insanlar. Karadeniz’in engebeli arazilerine fındık ve ağaç dikerek, her tarafını yeşillendirmişler. Bunu takdir etmemek mümkün değil. Karadeniz insanının böylesine ciddi bir çalışkanlığı, emektarlığı var. Bugün ise göç veren bir şehir haline geldik. Yani kırsalımız boşalıyor. Dolayısıyla fındık bahçelerimizle yeteri kadar ilgilenemiyoruz. Belirli zamanlarda çalışıyoruz. Dünyada yeni fındık alanları oluşmaya başlıyor ve yeni fındık dikim alanları hızla gelişiyor. Onlar birim alandan en yüksek verimi alırken, biz birim alandan daha düşük verim alıyoruz. Eğer biz birim alandan en yüksek verimi alabilecek yeni bir yaklaşımı ortaya koyamazsak, korkarım ki uzun vadeli rekabet gücümüzü koruyamayız. Rekabet gücünün korunması için de süratle gençleştirme çalışmalarının yapılması gerekiyor”.
Vali YAVUZ konuşmasının devamında, Ordu’da daha yüksek verim getirebilecek ürün çeşitlerinin gündeme alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:
 
“İyi tarımı, organik tarımı yaygınlaştırmamız gerekiyor. Özellikle derelerimizin çokluğundan da istifade ederek, tarımda sulamayı daha fazla artırmamız gerekiyor. Bütün bunları hep bir arada gerçekleştirebildiğimiz takdirde inanıyorum ki, fındıktan elde edeceğimiz gelir daha fazla artacaktır. Göreve başladığımızdan itibaren fındıkta verimi artırmaya yönelik birtakım projeler geliştirdik. DOKAP’a sunduğumuz projemiz kabul oldu. İnşallah bundan sonra her ilçede, her mahallede örnek bahçeler oluşturacağız. Bu örnek bahçeleri çiftçilerimizin görmesini sağlayacağız. Sadece DOKAP değil, Avrupa Birliği fonları dâhil olmak üzere diğer fonlardan da yararlanmak istiyoruz. Elde edeceğimiz fonlarla daha fazla örnek bahçeyi çiftçilerimizle buluşturmak istiyoruz.”
 
Vali Seddar Yavuz’un konuşmasının ardından, İyi Tarım Uygulaması yapan üreticileri temsilen ziraat odaları başkanlarına sertifikalarının verilmesiyle program son buldu.
 
 
İyi tarım uygulamaları fındıkta iyi tarım dokap fındık tarımı