Mersin’de soğancı köy

28 December Friday, 2012
Mersin merkeze bağlı Toroslar ilçesindeki Dorukkent köyünde kışın yağmur ve çamuruna aldanmadan soğan ekip, yeşil soğan elde eden köylüler geçimlerini bu üründen sağlıyor.
Mersin’de soğancı köy

Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi geldiği, vücut direncini artırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen soğan, tarladan sofraya gelene kadar zorlu bir süreçten geçiyor.

Ekiminden, toplanmasına ve paketlenmesine kadar zahmetli bir sürecin ardından sofralardaki yerini alan yeşil soğanın hasadı, "ölü sezon" diye adlandırılan tarlaların dinlenme dönemi olan kış aylarında gerçekleştiriliyor.

Kışın kendisini hissettirmeye başlamasıyla toprakla buluşturulan soğanlar, yaklaşık iki ay sonra ürün vermeye başlıyor. Özellikle Mersin'de buğday, arpa ve üzümün hasat edilmesinin ardından üretici tarafından değerlendirilen tarım arazilerinde yetiştirilen soğan, ölü sezonda hem üreticisine hem de toplayıcısına ek gelir kapısı oluşturuyor.

Yaklaşık iki ay süren ürünün gelişme döneminde soğan yağmurla sulanıyor. Hasat döneminde tarladaki otlar ayıklanarak toplanan yeşil soğanın, köylüler tarafından sabahın erken saatinden itibaren sökülmesiyle sofraya yolculuğu başlıyor.

Topraktan çapa yardımıyla sökülen yeşil soğanlar, havuzlarda çamurlarından arındırılıp, destelenerek pazara sunuluyor.

Mersin merkeze bağlı Toroslar ilçesindeki Dorukkent köyünde kışın yağmur ve çamuruna aldanmadan soğan ekip, yeşil soğan elde eden köylüler geçimlerini bu üründen sağlıyor. Kentte "soğancı köy" diye bilinen bu köydeki üreticilerin neredeyse tamamının geçim kaynağını yeşil soğan oluşturuyor.

Köyün sakinlerinden soğan üreticisi Talat Ateş, özellikle kışları yoğun miktarda soğan ekimi yaptıklarını söyledi.

Kış aylarında birçok bölgede soğuklardan dolayı sebze ve meyve yetiştirilemediğini anlatan Ateş, kışın toprağı boş kalan köylülerin soğan ekmeyi denediğini ve iyi verim aldıklarını belirtti. İyi verim alınca köylülerin soğana yöneldiğini ve köyde herkesin soğan ektiğini ifade eden Ateş, o yüzden Mersin'de 'soğancı köy' diye bilindiklerini kaydetti.

Soğanın sofraya gelene kadar, zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Ateş, soğanın tarladan sofraya yolculuğunu anlattı.