Kırım Kongo Kanalamalı Ateşi hastalığı vakalarında azalış

06 May Monday, 2013
Karadeniz Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal, Kırım Kongo Kanalamalı Ateşi (KKKA) hastalığında azalmaların olduğunu ve bunun da hayvancılık yapan kişilerin bilinçlenmesinden kaynaklandığını bildirdi.
Kırım Kongo Kanalamalı Ateşi hastalığı vakalarında azalış

Karadeniz Bölgesi'nde geçen sene Nisan ayında görülen ilk kene vakasının bu yıl Mayıs ayına girilmesine rağmen henüz görülmediği belirtildi. Vaka sayısındaki düşüşün nedenlerini anlatan Köksal Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda insanların artık eskiye oranla daha bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Köksal "Bunun sebepleri çok değişik olabilir. Bunlardan birincisi İnfeksiyon hastalıkları bir yerde görüldükten sonra bir süre pik dediğimiz en yüksek seviyeye ulaşır, ondan sonra inişe geçer. Yani hastalık hızını alıp daha sonra azalma periyoduna geçer. Benim bu konudaki düşüncem, müsbet yani bu şekilde olma ihtimali yüksek. Ama tek başına bir faktör değil. Bunun yanı sıra infekte kene popilasyonunda bir azalma olabilir. Bununla ilgili kene mücadelesi çok ciddi bir şekilde yapılmakta, ilaçlamalar yapılmakta. Bir diğer etken de halkın hayvancılıkla uğraşan kesimin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin nasıl bulaştığı konusunda artık çok büyük bir deneyime ve bilgi birikimine sahip olması. Yani artık herkes nasıl korunulacağını biliyor. Bütün bu faktörlerin birlikte yol açtığı sonuçta hastalığın azalması şeklinde. Bu sene için henüz vaka görmemiş olmamız da biraz bunu destekler nitelikte ancak yorum yapmayı erken buluyorum" diye konuştu. Türkiye olarak hastalığın tedavisinde çok iyi yerde olduklarını belirten Dr. Köksal, KKKA konusunda dünya tıbbına ışık tutacak çok sayıda çalışmanın sahibi olduklarını söyledi.

Kırsal kesimden eve dönüşlerde mutlaka kene kontrolü yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İftihar Köksal, "KKKA'nın kenelerle bulaştığını biliyoruz. İster piknik amacıyla kırsal alanda, ister işi gereği, hayvancılık yada tarımla uğraşanlar muhakkak eve geldiği zaman kene muayenesi yapsın. İçinde bulunduğumuz Mayıs ayı aç kenelerin insanlara saldırması için çok önemli bir mevsim. Onun için çok ciddi bir kene muayenesi yapılması lazım" dedi.

Keneye karşı kırsal kesimde yaşayan vatandaşların mutlaka önlem alması gerektiğini belirten Köksal, keneye maruz kalınması durumunda ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını istedi.