Uluslararası Tarımsal Danışmanlık Ve Süt Sığırcılığı Yönetimi Kongresi başladı
Haber: Elif YILDIRIM
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen "Uluslararası Tarımsal Danışmanlık Sistemi ve Süt Sığırcılığı Yönetimi Kongresi" başladı.
Türkiye ve Avrupa Birliği arasında "Sivil Toplum Diyaloğu II - Balıkçılık ve Tarım Hibe Programı" çerçevesinde Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından uygulanan "Geleceğin Süt Çiftliklerinin Yönetiminde Bilgi Köprülerinin Kurulması" projesinin bir faaliyeti olan "Uluslar arası Tarımsal Danışmanlık Sistemi ve Süt Sığırcılığı Yönetimi Kongresi" Kuşadası Efes Sürmeli Otel'de düzenleniyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen programın proje liderliğini Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yürütüyor. Proje ortakları arasında ise, Aydın Süt Üreticileri Birliği, Uluslar arası Hayvan Kayıt Komitesi ve Hayvan Holstein Birliği bulunuyor.
Kamu ve özel sektör temsilcileri, Türkiye ve Avrupa'dan çok sayıda uzman ve akademisyen, 80 ilin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanları başta olmak üzere, ülke genelinde süt hayvancılığı sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile süt sığırcılığı yapan çiftçilerin katıldığı kongrede, tarımsal danışmanlık sistemleri ve süt sığırcılığının dünü, bugünü değerlendirilecek, bu konuyla ilgili geleceğe ilişkin öngörüler paylaşılacak ve sektörün sorunları masaya yatırılacak.
"SIĞIRCILIKTA REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRMALIYIZ"
Kongrenin açılışında konuşma yapan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, kongrenin amacının yetiştiricilerin ve sektörün dünya ile daha güçlü rekabet edebilmesinin önünü açmak olduğunu dile getirdi.
Tarım içinde hayvancılığın önemli bir yer tuttuğunu, sığırcılığın ise hayvancılığa en fazla katkı sağlayan alt sektör olduğunu belirten Güngör şöyle devam etti "Türkiye sığırcılık sektörünü, başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın bu alandaki önemli ülkeleriyle rekabet edebilir hale getirmek zorundadır. Bu değişim sadece kamunun alacağı kararlarla gerçekleştirilemez. Bu noktada yetiştiricilerin yapması gereken şey, sektöre rekabet gücü kazandıracak uygulamalara öncelik vermek ve bunları hayata geçirmektir. Mevcut yapı bir an önce daha fazla üretim ve daha yüksek verimliliğe sahip bir yapıya dönüştürülmelidir."
Çeşitli konularda panellerin düzenleneceği kongre iki gün sürecek. Kongrenin ilk gününde "Aydın'da Süt Sığırcılığı" ve "Avrupa Birliği ve Türkiye'de Tarımsal Danışmanlık Sistemi" başlıklı iki panel yapıldı. Kongrenin yarınki oturumunda ise, "Sığır Yetiştiriciliği ve İşletme Yönetimi" paneli kapsamında, "Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kayıt Tutulması" ve "Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Yeni Fırsatlar ve Uygulamalar" konuları ele alınacak.