Diyarbakır'da 8 yıl önce mikro kredi alarak balıkçılık yapmaya başlayan 43 yaşındaki Gülbahar Uçar, bir yandan balık ağları örüyor bir yandan balık tutup satıyor, bir yandan da çocuklarına ve hasta babasına bakıyor.
Dicle ilçesinde 43 yaşındaki Gülbahar Uçar, 8 yıldır baraj gölünde balıkçılık yapıyor.
Dicle ilçesinde yaşayan ve geçim sıkıntısı yaşayan Uçar, 8 yıl önce tahta sandalla balıkçılık yapan eşine destek olmak için mikro krediye başvurarak 500 lira mikro kredi aldı. Balık ağı örmeyi de öğrenen Uçar, aldığı kredi ile balık ağı aldı. Aldığı ağları ören Uçar, bunları ilçede ve çevre köylerde satmaya başladı.
Bir süre sonra ördüğü ağlarla balık tutmasını da öğrenen Uçar, her yıl aldığı mikro kredi ile işini büyüterek, küçük motor satın aldı. Bölgenin tek kadın balıkçısı olarak yaklaşık 8 yıldır eşi ve oğluyla birlikte Dicle Baraj Gölü'nde balık tutan Uçar, tutukları balıkları satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Gülbahar Uçar, ailesiyle balıkçılıkla uğraştığını, daha önce eşinin tahta sandal ile balıkçılık yaptığını ancak geçimlerini çok zor sağladıklarını söyledi.
Balık tutmayı öğrendi
İşlerini genişletmek için mikro krediye başvurduğunu ve aldığı mikro kredi sayesinde kendisinin de balıkçılık yapmaya başladığını anlatan Uçar, ilk önce balık ağı örmeyi öğrendiğini, evlerinin damında ördüğü balık ağlarının satışını yaptığını bildirdi.
Daha sonra aldıkları mikro kredilerle motor aldıklarını ve ağlarla balık tutmaya başladığını dile getiren Uçar, şöyle konuştu:
"Yavaş yavaş işi büyüttük. Çocukları okula gönderdikten sonra eşimle Dicle Baraj Gölü'nde balık tutmaya gidiyoruz. Kışın soğuklarda çok zor oluyor. Büyük balıklar derine indiği için fazla balık tutamıyoruz. Tuttuğumuz küçük balıklarla idare ediyoruz. 8 yıldır bu işi yapıyorum. Yörede benim dışımda kadın balıkçı yok. İnsanın kendi ayakları üzerinde durması çok iyi. Çocuklarım ve evim için çalışıyorum. Çocuklarımı okutuyorum. Başka bir gelirim yok. Hem çocuklarıma hem de yaşlı babama bakıyorum. Keyifli ama çok zor bir iş."