Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi kapsamında İspanyaya teknik çalışma ziyareti düzenlendi
Avrupa Birliği Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı Kapsamında Sivil Toplum Diyaloğu II programından hazırlanan ve Avrupa Birliği Merkezi İhale Finans Birimi tarafından kabul edilerek onaylanan Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi Kapsamında 24-31 Ocak 2012 tarihleri arasında İspanya'ya teknik çalışma ziyaret yapıldı. Düzce Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Düzce İl Özel İdaresi tarafından Kırsal Ekonomiyi Çeşitlendirmek amacı ile yürütülen Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi kapsamında yapılan teknik çalışma ziyaretine, Düzce Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ayhan ÜNAL ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selim METİN ve projede görevli 5 Ziraat Mühendisi ve 2 idari personelden oluşan 10 kişilik çalışma grubu katıldı. Çalışma grubu İspanya'da çilek üretimi yanında, Portekiz'de de ahududu üretimi ve pazarlaması konularında incelemelerde bulundu.
Modern çilek üretiminde teknik bilgi transferi sağlamak ve AB'den yenilikçi yaklaşımları benimsemek amacı ile yapılan teknik gezide İspanya'nın Huelva Bölgesinde çilek üreticilerine ait bahçeler gezilerek pazarlama yapan modern kooperatifler incelendi. Ayrıca çilek konusunda çalışma yapan araştırma enstitüsünde in vitro yöntemi ile yapılan fide üretimi ve çeşit geliştirme çalışmaları hakkında bilgi alış verişi yapıldı.
Teknik ziyaret dışında Düzce çalışma grubu; İspanya kültürünü tanımak amacı ile hazırlanan program doğrultusunda Huelva, Malaga, Sevilla, Cordoba ve Granada şehirlerindeki tarihi ve kültürel yerleri de gezerek inceleme fırsatı buldu.
Teknik gezi hakkında bilgi veren İl Müdürü Ayhan ÜNAL İspanya'nın Dünyada en önemli çilek ihracatçısı ülke olduğunu ve üretiminin % 95'inin Huelva Bölgesinde yapıldığını söyledi. "İspanya Dünya'da taze meyve pazarına ocak ayında ilk taze çileği en iyi fiyattan sunan ülkedir. Yıllık 300.000 ton çilek üretiminin % 90'ınını ihraç ederek önemli bir ekonomik gelir sağlamaktadır" diyen ÜNAL "Bu ülkedeki çilek işletmelerini, çilek üretimini, çilek çeşitlerini, çilek pazarlaması ve ihracatını inceleyerek çok faydalı bilgiler aldık. Gördüğümüz en önemli olay işletme büyüklükleri ve modern üretim ve pazarlama teknikleri oldu. Huelva'da çilek üretiminde ortalama işletme büyüklüğü 40 dekar, bir işletmede yapılan ortalama çilek üretimi 180-200 ton. Kısa gün çeşitleri ile fresh fide kullanılarak, tamamen yüksek plastik tünelle kapatılan alanlarda yapılan bu üretim; kooperatif organizasyonuna dayalı olarak pazarlanıyor ve ihraç ediliyor" dedi.
Amaçlarının daha fazla Avrupa Birliği Projesi hazırlayarak Düzce tarımına katkı yapmak olduğunu söyleyen ÜNAL "Gerek teknik elemanlarımızın bilgi ve deneyimini artırmak, gerekse modern üretim ve pazarlama tekniklerini yerinde inceleyerek Düzce'ye aktarmak amacı ile daha fazla AB projesi hazırlanması çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.