Doğu Karadeniz'de herkesin gözü hamside

24 December Monday, 2012
''Fakirin protein deposu, sofraların tacı'' olarak nitelendirilen hamsi, deniz suyu sıcaklığının henüz istenen seviyeye düşmemesinden dolayı Doğu Karadeniz'de sürü oluşturup, yeterince av vermiyor.
Doğu Karadeniz'de herkesin gözü hamside

"Fakirin protein deposu, sofraların tacı" olarak nitelendirilen hamsi, deniz suyu sıcaklığının henüz istenen seviyeye düşmemesinden dolayı Doğu Karadeniz'de sürü oluşturup, yeterince av vermiyor.

Balıkçılar, deniz suyu sıcaklığının 10-12 derece civarına düşerek bol miktarda hamsi avlayacağı, vatandaş ise ucuz hamsi yiyeceği günleri bekliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, hamsinin şu sıralar Orta ve Batı Karadeniz'de avlandığını, Doğu Karadeniz'de ise beklendiği kadar av olmadığını belirtti.

Hamsinin deniz suyunun 10-12 derece sıcaklığa düştüğü zaman sürü oluşturduğunu ve böylece topluca avlanabildiğini ifade eden Erüz, "Karadeniz'de hamsi genelde Kasım ve Aralık aylarında av vermeye başlıyordu. Bu dönemde dağlara kar düşüyor, hava soğuyor deniz de buna paralel olarak yavaş yavaş soğuyordu. Hamsi de su sıcaklığı 10-12 derece civarına düşünce dağınık olarak beslenme güdüsünden yavaş yavaş sürü oluşturup sürü halinde hareket etme içgüdüsüne doğru geçiş yapıyor. Şu anda Doğu Karadeniz'de su sıcaklığı 15-16 derece civarında ise balığın sürü oluşturup topluca hareket etme güdüsünün tam olarak ortaya çıkmadığını düşünebiliriz" dedi.

Karadeniz'de dağınık halde beslenmeye devam eden hamsinin av vermesi için sürü oluşturması gerektiğini vurgulayan Erüz, "Henüz deniz suyu yeterince soğumadığı için balığın da beklenen göç verme veya sürü oluşturma güdüsü devreye girmedi. Bu nedenle beklediğimiz avı alamıyoruz ve hamsi tavaya gelmiyor" diye konuştu.

Doç.Dr. Coşkun Eruz, aşırı avcılık, kirlilik, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin de hamsi avında etkisi olabileceğini getirdi.