Cimin üzümü yazın asmada, kışın hevenkte tüketiliyor

28 January Monday, 2013
Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin üzümü, yazın asmalardan, kışın ise hevenklerden sofralara sunuluyor. Üzümlerin, tavana bağlanan iplere asılarak saklandığı ''hevenk yöntemi'', yörede yıllardır sürdürülüyor.
Cimin üzümü yazın asmada, kışın hevenkte tüketiliyor

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin üzümü, yazın asmalardan, kışın ise hevenklerden sofralara sunuluyor. Üzümlerin, tavana bağlanan iplere asılarak saklandığı "hevenk yöntemi", yörede yıllardır sürdürülüyor.

Üzümlülü üreticiler, ağustos ayında başlayıp soğuk kış günleri öncesinde sona eren üzüm hasadının ardından ürünlerini kış mevsiminde de tüketmek amacıyla evlerinin serin odalarında saklıyor.

Hevenk yöntemiyle üzümleri evlerinde bekleten çiftçiler, kış günlerinde Cimin üzümü yemenin ayrıcalığını yaşıyor. Evlerin tavanına ekim ayında asılan üzümler, bu yöntemle Mart ayı başına kadar saklanarak uzun süre tüketilebiliyor.

Kasada, buzdolabında veya soğuk hava deposunda bekletilen üzümlerin bir süre sonra çürüdüğünü aktaran üreticiler, hevenk yönteminde ise üzümün herhangi bir yere temas etmediği için çürümediğini ve serin ortamda uzun süre saklanabildiğini belirtiyor.

Üreticilerinden Faruk Bakar, hevenk yöntemini uygulayarak kışın sonuna kadar üzüm yiyebildiklerini belirterek, üzümlerin iyilerini toplayıp iple astıklarını ve böylece kışın sıfırın altında 25-30 derecelere kadar üzümü korumuş olduklarını kaydetti. Üzümleri kışın hem misafirlerine ikram ettiklerini hem de kendilerinin yediğini vurgulayan Bakar, şimdilerde kerpiç ev kalmadığı için üzümleri beton binalarda asarak saklamaya çalıştıklarını söyledi.

Saklanan üzümlerin tadında değişim olmadığını sadece kuruduğu için görünümünün biraz değiştiğini ifade eden Bakar, bu yöntemle istediği zaman Cimin üzümünü bulabildiklerini anlattı.