Türkiye'de kestane üretiminin üçte birini gerçekleştiren Aydın'da, Bursa'ya kaptırılan ''Kestane Şehri'' unvanını geri alabilmek için kestane şekeri üretimi konusunda çalışmalar hızlandırıldı.
Türkiye'de kestane üretiminin üçte birini gerçekleştiren Aydın'da, Bursa'ya kaptırılan, "kestane şehri" unvanını geri alabilmek için kestane şekeri üretimi konusunda çalışmalar hızlandırıldı.
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç, Türkiye'deki yıllık 65 bin ton kestane üretiminin yaklaşık üçte birini Aydın'ın karşıladığını, buna rağmen kestane konusunda Bursa'nın ön plana çıktığını anlattı.
Bursa'nın "Kestane Şehri" olarak algılanmasındaki en büyük etkenin kestane şekeri üretimi olduğunu belirten Pirinç, kestanenin ana vatanın Aydın ve Nazilli olduğunu ifade etti.
Pirinç, Türkiye'deki kestane üretiminin yüzde 30-35'ini Aydın karşılarken, kestane şekeri üretiminde kullanılan ve şekerci kestanesi olarak adlandırılan kestanenin ise yüzde 70'inin Aydın da yetiştirildiğini kaydetti. Aydın'daki kestanelerin Bursa'ya götürülüp kestane şekeri olarak işlenip Türkiye ve dünyaya pazarlandığını söyleyen Pirinç, bundan sonra kestane şekeri üretimi konusunda kendilerinin de ön planda olmayı amaçladığını kaydetti.
Aydın'da ilk kestane şekeri üretim tesisinin Nazilli'nin Aksu köyünde kurulduğunu belirten Pirinç, bu tesislerin sayısının arttırılması gerektiğini söyledi. Kestane konusunda markalaşabilmek için kestane şekeri işletme sayısının artırılması gerektiğini kaydeden Pirinç, Aydın'a kaybettiği 'kestane şehri' unvanını yeniden kazandırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Aksu köyünde kestane üretimi yapan tesisin ortaklarından Birol Yalçın, Bursa'da kestane üretim tesislerinde çalıştıktan sonra Aydın'a dönerek işletme açtıklarını dile getirdi. Yalçın, Bursa'da kestane şekeri yapılan kaliteli ürünlerin Nazilli, Aydın'dan gittiğini söyledi.
İşletmenin diğer ortağı Mustafa Çetin de, Aydın kestanesine değer kazandırmanın yanı sıra köylülere iş imkanı sağlamak amacıyla işletmeyi kurduklarını ifade etti. Çetin, Türkiye iç pazarının dışında Japonya, Çin, Kore ve İtalya'ya ihracat bağlantıları yaptıklarını belirtti.
Öte yandan, köyde kurulan kestane şekeri işletmesinde istihdam imkanı bulan köylü kadınlar ile ürettiği kestaneler değer bulan üreticiler de durumdan çok memnun olduklarını dile getirdi.