Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve geçmişte padişahların özel yiyeceği olarak da bilinen Mersin Balığı Adanadaki özel bir çiftlikte üretilmeye başlandı.
Adana'da bir firmaya ait Mersin balığı çiftliğinde ilk kez sağımı yapılan havyar, Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkeler dahil dünyanın birçok bölgesine ihraç edilecek.
Firmanın yönetim kurulu üyesi Mehmet Tosmur, Mersin balığı havyarının çok faydalı olduğunu ve geçmişte padişahlar tarafından tüketilen bir gıda olarak bilindiğini söyledi.
2008 yılında Adana'nın İmamoğlu ilçesinde kurulan Mersin Balığı Çiftliği'nde ilk balık üretimi ve ilk havyar sağımı gerçekleştirildi.
İmamoğlu ilçesindeki çiftlikte düzenlenen törende konuşan firma yetkilisi Mehmet Tosmur, "Golden Black" türü Mersin Balığı havyarı üreteceklerini ifade etti. Siyah havyarın sadece Mersin balığından elde edildiğini söyleyen Tosmur, Mersin Balığı havyarının özellikle erkeklerdeki sperm sayısını arttırma, bayanlarda ise cilt gençleştirme gibi özellikleri olduğunu belirtti. Tosmur, ürettikleri havyarın yakında Türkiye'de de satışa sunulacağını kaydetti.
Havyarın kilosunun 2 bin 500 ile 3 bin avro arasında değiştiğini belirten Tosmur, Mersin Balığı havyarının çok faydalı olduğunu ve geçmişte padişahlar tarafından tüketilen bir gıda olduğunu söyledi.
Siyah havyarın pahalı fakat önemli besin olduğunu vurgulayan Mehmet Tosmur, bunu sadece zengin yiyeceği olarak adlandırmanın son derece yanlış olduğunu belirtti. Siyah havyarın bir sağlık yiyeceği olduğunu ve şu anda dünyada 32 üreticisi bulunduğunu ifade eden Tosmur, siyah havyarın önemi anlaşıldıkça, üreticisinin sayının da artacağını söyledi.
Firma, balık etini ve kilosu bin avroyu bulan havyarı Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelere, Avrupa Birliği ülkelerine, Çin ve ABD'ye ihraç etmeye hazırlanıyor.