Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde 2 gün sürecek çalıştay gerçekleştiriliyor
Başkent Ankara tarım sektörü için önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek çalıştaya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu da katıldı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Aksu, bakanlık olarak eğitim ve tarımsal yayım hizmetlerinin etkinleştirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Bakan Yardımcısı Aksu, “Tarımda yaşanan hızlı değişimlere paralel olarak çiftçilerimizin bilgi ihtiyacını karşılamak, bilgi kaynaklarını çeşitlendirmek, tarladan sofraya güvenilir gıda arzını sağlamak için sertifikalı tarım danışmanlığı uygulaması 2006 yılında başlatılmıştır” dedi. Aksu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugün 80 ilimizde tarımsal danışmanlık vermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlar bulunmaktadır. 2009 yılından itibaren bakanlığımızca desteklenen bu sistemde kamunun dışında yeni hizmet sunucularının yer alması, etkin rol oynaması, çiftçi tarımsal yayın ve etkinliklerinin genişletilmesi ve nihai olarak tarımsal üretimde verim ve kalite artışının oluşması amaçlanmaktadır. Böylece kırsal alanda refah düzeyinin artırılması hedeflenmektedir. Bu çalıştayın da bu amaca hizmet edecek önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyorum.”
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin geliştirilmesi için düzenlenen çalıştayda birçok başlık ele alınıyor.
Çalıştay’da tarımsal işletme sahiplerinin, tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştıkları sorunlar masaya yatırılıyor.
Ayrıca geliştirilen teknolojileri de kullandırmak suretiyle kırsal alanda yaşam standardının yükseltilmesi için yapılacaklar ele alınıyor.
Programın açış konuşmasını yapan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber çalıştayın amacını şu sözlerle özetledi: “Üreticilerimizi bilgiyle nasıl buluşturabiliriz, tarımsal danışmanlık hizmetlerini nasıl etkin ve daha verimli bir hale getirebiliriz, danışmanların çalışma koşullarını ve ekonomik durumlarını nasıl daha verimli hale getirebiliriz tüm bunlar ele alınıyor. Sistemin aksayan yönlerini görmek, yeni bir danışmanlık modeli mevcut tecrübeler de dikkate alınarak ortaya konabilir mi gibi pek çok önemli ve güncel soru bu konseyin konularıdır.”
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber, tarımsal yayım ve danışmanlık sistemine yeni bir yön vermek ve güncellemek için çalıştaya katılan Türkiye’nin yayın uzmanlarına, tarım danışmanlarına ve sektör paydaşlarına da teşekkür etti.
Çalıştayda tarafların üzerinde uzlaşmaya vardığı hususlara göre kapsayıcı bir sonuç bildirgesi hazırlanacak.
çalıştay
kanber
aksu
yayım
danışmanlık
utem