Toprak işlemesiz tarımla kuraklık mücadelesi

03 August Tuesday, 2021
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, toprak işlemesiz ekim yapılan arazilerin kuraklığa daha dayanıklı olduğunu söyledi. Toprak işlemesiz tarımla, zaman ve iş gücünün yanında akaryakıtta da tasarruf sağlanıyor.
Toprak işlemesiz tarımla kuraklık mücadelesi Yozgat'ta çiftçiler, toprak işlemesiz ekimle zaman ve yakıttan tasarruf sağlarken, arazilerde de kuraklığın etkilerini en aza indirmeye çalışıyor.

Ekim nöbetinde ilk ekilen bitkiye ait yüzey artıklarının olduğu tarla koşullarında toprak işleme yapılmaksızın doğrudan ekim mibzeriyle tohumun toprağa yerleştirilmesi olarak bilinen yöntemle hem girdi maliyetleri düşürülüyor hem de kuraklığın etkisi azaltılmaya çalışılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, "Kurak geçen mevsimde diğer tarlalarda toprakta yarılmalar görülürken, doğrudan ekim yapılan arazide toprak yapısı çok güzel. Çiftçimiz de bunun farkında." dedi. Özkaya, toprak işlemesiz tarımda önceliğin toprağın su tutma kapasitesinin artırılması ve mikroorganizma faaliyetlerinin devam etmesi olduğunu anlatarak, "Çiftçi normalde 3-4 defa geldiği tarlaya sadece bir defa gelip ekim yaptı. Burada zaman ve iş gücünün yanında akaryakıtta da tasarruf sağlanıyor." diye konuştu. Müdürlük bünyesinde bulunan doğrudan ekim mibzerini, isteyen çiftçilere verdiklerini belirten Özkaya, kentte 30 çiftçinin 1200 dönüm arazide toprak işlemesiz tarım yaptığını, gelecek yıllarda bu yöntemi yaygınlaştırmak için çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
yozgat kurak doğrudan ekim