Yangın söndürme helikopteri T70, Orman Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği törenle göreve başladı. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen helikopter, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katıldığı törenle hizmete alındı. Helikopteri ve yangın söndürmede kullanılan teknolojiyi basın mensuplarına tanıtan Bakan Kirişci, geçen yılın orman yangınları değerlendirmesini de kamuoyuyla paylaştı.
Haber: Neslihan AKTAŞ – Kamera: Tolga URUN – Aytek BASİ
Yangınlarla mücadele karalılıkla yürütülüyor, Orman Genel Müdürlüğü kapasitesini güçlendirmeye devam ediyor.
Ormanları canları pahasına koruyan yangın savaşçılarını; teknolojik araçlarla, yüksek kapasiteyle destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, envanterine güçlü bir helikopter kazandırdı.
TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen T70 2 buçuk ton suyu atabilme yeteneğine sahip. Teknolojik donanımıyla gece de görev yapabilen helikopter, gerekli durumlarda aynı anda 11 orman işçisini taşıyabiliyor.
Üzerinde bulundurduğu ilave teçhizatla kurtarma görevlerinde de kullanılabilecek olan T70, iki buçuk saat kesintisiz uçabilme özelliğiyle orman teşkilatının gözdesi olmaya hazır. Bir gösteri uçuşuyla basına tanıtılan helikopter ilk defa mülkiyeti bakanlığa ait helikopter olarak envantere girme özeliğine sahip.
Bakan Vahit Kirişci, helikopteri “kullanmaya ihtiyaç duyulmaması” temennisiyle hizmete açtı.
Orman yangınlarıyla mücadelede 2022 karnesi
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci; Havacılık Daire Başkanlığında düzenlenen Orman Yangınları Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda geçen yıla ait verileri paylaştı.
Son 20 yılda kademeli şekilde dünyadaki en yeni teknolojileri kullanıp orman yangınlarıyla mücadelede birçok başarıya imza attıklarını vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:
"Milli gurumuz olan İHA'lar, yeşil vatanımızı korumada da çok büyük bir görev ifa ediyor. İHA'larda kullanılan termal kameralar sayesinde, çıkan yangınlar anında belirleniyor ve meteorolojiden alınan verilerle entegre edilerek müdahale planı hazırlanıyor. Türkiye orman yangınlarını gözetlemede İHA teknolojisi kullanan ilk Avrupa ülkesidir. İHA'larla anlık olarak 1 dakikada toplamda 3,5 milyon hektar alanı tarayabiliyoruz. Yangınla mücadelede yararlandığımız bir diğer teknoloji ise 162'si akıllı olmak üzere toplam 776 Akıllı Yangın Kuleleri'dir. Yapay zekanın kullanıldığı bu insansız kuleler, yangınları uzaktan algılayarak yangın yönetim merkezine aktarıyor."
Yerli yazılımlarla yangının seyri takip ediliyor
Bakan Kirişci, yerli ve milli yazılım olan Arz ve Yangın Karar Destek Sistemi ile daha etkin şekilde müdahale etme yeteneğini elde ettiklerini belirterek, bu sistem sayesinde yangının seyrinin takip edildiğini ve tedbirlerin alındığını anlattı.
Yangınla mücadelede kullanılan hava ve kara araçlarının, 24 saat boyunca izlendiğini dile getiren Kirişci, yangın koordinatlarının arazözlerdeki navigasyon cihazlarına gönderildiğini ve ekiplerin hızla müdahale ettiğini kaydetti.
Kirişci, yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini önemli ölçüde artırdıklarını aktararak, yangınlara karşı profesyonel mücadele edecek, özel eğitimlerden geçen 462 kişilik ORKUT ekiplerini kurduklarını anımsattı.
Bakan Kirişci, karadan müdahale kapasitesinin artırıldığının altını çizerek, "1350 olan arazöz sayımızı 1565'e, 692 olan iş makinesi sayımızı 756'ya, 2 bin 270 olan ilk müdahale aracımızı 2 bin 295'e, 21 bin olan personel sayımızı 25 bine, 20 bin olan gönüllü sayımızı 113 bine çıkararak mücadele kapasitemizi ciddi oranda arttırdık." dedi.
6,5 milyar fidan toprakla buluştu
Her yıl 600 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturdukları bilgisini paylaşan Kirişci, "2003 ile 2022 arasında ağaçlandırma kapsamında 6,5 milyar fidan toprakla buluşturulmuştur. Önümüzdeki yıl hedefimiz 7 milyar rakamını rahatlıkla geçmektir." ifadesini kullandı.
Artan üretimle ihracatta da büyük bir ivme yakaladıklarını ifade eden Kirişci, "2002'de 39 milyon dolar olan odun dışı orman ürünleri ihracatımızı 1 milyar 600 milyon dolara yükselttik. İhracatımızın 2023 yılında 2 milyar dolara ulaşması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. ORKÖY çalışmaları kapsamında destek ve hibe sağladığımız orman köylümüze, 2022 yılında 530 milyon lira katkı sunduk. Bu destek tutarını 2023 için 1,2 milyar liraya çıkardık." diye konuştu.
helikopter
orman yangınları
iha
ogm
t70
tarım ve orman