Organik hayvancılığı desteklenme usulleri belirlendi

24 July Tuesday, 2012
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, ''Organik Hayvancılık İlave Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Organik hayvancılığı desteklenme usulleri belirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen organik hayvancılığın geliştirilmesi, doğal kaynakların korunması, hayvan refahının, gıda güvenliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik organik hayvancılık yapan yetiştiricilerin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırladığı "Organik Hayvancılık İlave Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hükümleri, 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe giren tebliğe göre, Organik Hayvancılık İlave Destekleme Ödemesi (OHİD) çalışmaları Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) ve il/ilçe müdürlükleri ile yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yürütülecek.

Yetkilendirilmiş kuruluşlar, organik tarım faaliyeti yapan yetiştiricilere ait veri girişlerini yapmak ve OHİD'den yararlanmak üzere başvuruda bulunan yetiştiricilerin, bu tebliğin askı sürecinde belirtilen süre sonuna kadar yapacakları itirazları değerlendirerek uygun düzeltmeleri yapmakla sorumlu olacaklar.

"Organik hayvancılık ilave anaç sığır ve manda yetiştiriciliği, buzağı yetiştiriciliği, hastalıktan ari işletme desteklemeleri", "Organik hayvancılık ilave anaç koyun ve keçi desteklemeleri" ve "Organik ilave arılı kovan desteklemesi"nden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin, belirtilen zamanda, il/ilçe müdürlüklerine dilekçeyle müracaat etmeleri gerekecek.

"Organik hayvancılık ilave anaç sığır ve manda yetiştiriciliği, buzağı yetiştiriciliği, hastalıktan ari işletme desteklemeleri" ve "Organik hayvancılık ilave anaç koyun ve keçi desteklemeleri"nde hayvanların küpe numarası ve işletme bilgileri il organik tarım birimleri tarafından, gerektiğindeyse BÜGEM tarafından sağlanacak.

Organik arıcılığa yönelik destek

Organik arılı kovan ilave desteklemesi, Organik Tarım Yönetmeliği'ne göre organik yetiştiricilik yapan, belirlenen şartları taşıyan ve ilgili usul ve esaslara göre başvuru yapan yetiştiricilere yapılacak.

İlave desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin 13 Ağustos-21 Eylül 2012 arasında il/ilçe müdürlüklerine dilekçeyle müracaat etmeleri gerekecek. Desteklemeden yararlanacak yetiştiricilerin listesi, arılı kovan numarası ve işletme bilgileri il organik tarım birimleri tarafından, gerektiğinde ise BÜGEM tarafından sağlanacak.

Yetiştiricilere, organik tarım destekleme ödemesine hak kazanan arılı kovan ve hayvanlar üzerinden aldığı hayvancılık desteğine yüzde 50 ilave olarak organik hayvancılık destekleme ödemesi yapılacak.

Ödemeler

"Organik hayvancılık ilave anaç sığır ve manda yetiştiriciliği, buzağı yetiştiriciliği, hastalıktan ari işletme desteklemeleri", "Organik hayvancılık ilave anaç koyun ve keçi desteklemeleri" ve "Organik ilave arılı kovan desteklemesi" kapsamındaki ödemeler, bakanlık tarafından bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, il/ilçe müdürlüklerince oluşturulan onaylı OHİD ödeme İcmal-1'lerine göre, banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce yetiştiriciler adına açılan hesaplara yapılacak.

OHİD ödeme planı, OHİD başvurusu yapan yetiştiricilere ait ön incelemenin bitirilmesini müteakiben bakanlıkça belirlenecek ve ödemelere, kontrollerin tamamlanması ve bakanlık tarafından OHİD ödemeleri ile ilgili talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak.

İl ve ilçe müdürlükleri, desteklemeler ile ilgili müracaat zamanı ve şartlarını, yerel duyuru imkanları ile yetiştiricilere duyurmakla görevli olacak.

Organik tarım yapan işletmelerin denetimleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın il müdürlüklerinde kurulu bulunan organik tarım birimlerince yürütülecek. Destek ödemelerinin amacına uygun ve gerçek hak sahiplerine ödenmesi için, il müdürlüğü gerekli tedbirleri alacak.

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak.