Ordu'da fındık bahçeleri, verimin ve kalitenin artırılması amacıyla gençleştiriliyor.
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, "Fındıkta Yenileme ve Gençleştirme Projesi" ile ürünün verim ve kalitesini artırmayı hedefliyor.
Gülyalı ilçesinde bahçelerde teraslama çalışması yapılıyor, ürün kaybının önlenmesi amacıyla yaşlanmış fındık dalları kesiliyor. İyileştirme yapılan arazide uzman ekipler gözetiminde tek dal dikim sistemiyle modern bahçeler oluşturuluyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındığın, Karadeniz Bölgesi'nde önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'inin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, bu ürünün ihracat getirisinin yılda yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Ordu'nun ekonomisine en ciddi katkıyı sağlayan ürünün fındık olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu yüzden de fındıkla ilgili çalışmalara ayrı önem veriyoruz. Bir yandan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için mevcut ocak sistemiyle dikili bahçelerde gübrelemeden, budamadan, zirai mücadeleden kaynaklı sıkıntıları giderecek çalışmalar yapıyoruz. Bizim denetimimizde, kontrolümüzde örnek bahçeler oluşturuyoruz. Bir taraftan da bölgemizdeki bahçeler yaşlanmış. Bu yaşlanmaya bağlı olarak verim kaybı söz konusu. Bu verim kaybını gidermek için bahçelerimizde yenileme ve gençleştirme projeleri uyguluyoruz."
Yılmaz, yenileme çalışmasının tamamen gönüllülük esasına göre gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Çünkü 5-6 yıl boyunca üreticilerimizin bu alandan fındık alma şansı kalmıyor. Yaşlanmış bir fındık bahçesini komple kesiyoruz. Genelde eğimli olan bu arazilerimizde teraslar oluşturuyoruz ve bu teraslara tek dal dikim sistemi kullanmak suretiyle modern bahçeler tesis ediyoruz." dedi.
Ordu'da üç ilçede yürütülen çalışma doğrultusunda yıl sonuna kadar toplam 101 dekar alanın teraslanmış ve fidanlarının dikilmiş olacağını dile getiren Yılmaz, bu çalışmayı gören çevredeki üreticilerin de projeyi uygulamak istediğini söyledi.
Verimin artırılmasının önemine işaret eden Yılmaz, "Yaptığımız bu sistem hem verim artışı sağlayacak hem de makineli tarıma imkan sağlayacak. Makineli tarıma imkan sağlandığı için de maliyet düşecek. Dolayısıyla düşük maliyet, yüksek verim, karlı bir üretim olacak. Böyle olduğu için de şu an yenileme çalışmalarını il geneline yaymaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Yılmaz, 2018 yılında yaklaşık 400 dekar alanda söz konusu çalışmayı uygulamayı planladıklarını söyledi.
İnsanların artık karlı bir üretim yapmak istediğini ve bu noktada üreticilere gereken desteği vereceklerini belirten Yılmaz, "Üretiminde lider olduğumuz fındığın, birim alan veriminde de artık lider olmak istiyoruz. Dünyayı örnek alan değil, dünyaya örnek il olmak istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. İnşallah fındıkta verim ve kaliteyi bu çalışmalarla artıracağız." ifadelerini kullandı.
ordu
modern bahçe
fındık
proje