Destekle kurulan işletmede dalından sofraya kaliteli üretim

26 February Wednesday, 2025
Desteklerle yükselen modern tesisler hem tarımsal üretimde kaliteyi artırıyor hem istihdama katkı sağlıyor. Bu işletmelere bir yenisi Manisa’da eklendi. Genç girişimci Umut Yavuz, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programından yararlanarak zeytin işleme tesisi kurdu. Umut Yavuz, yüzde 50 hibe desteğiyle kurduğu tesiste bin ton kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.
Destekle kurulan işletmede dalından sofraya kaliteli üretim
Haber: Manisa İl Enformasyon

Modern tesisler destekle yükseliyor, kaliteli üretim artıyor…

Manisa’da zeytincilik yapan Umut Yavuz Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı desteklerle işini büyüten girişimcilerden biri.

Turgutlu ilçesindeki bahçelerine diktikleri zeytin fidanlarıyla sektöre giren genç girişimci Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programından aldığı destekle bir işletme kurdu. Zeytini daha katma değerli bir hale getirmek amacıyla bu işe başladıklarını belirten Umut Yavuz, “Yıllarca çiftçiliğini yaptığımız zeytin ürününü daha katma değerli bir hale getirmek için bir işletme kurmaya karar verdik. Tarım ve Orman Bakanlığının hibe destekleme programından haberdar olduk. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne giderek başvurumuzu yaptık.” dedi. 

Balıkesir Üniversitesi Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Teknolojisi Bölümü mezunu olan Yavuz, zeytin fidanlarıyla birlikte kendisini de geliştiğini ifade ediyor. Yavuz tesisin üretime başlama sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Son teknoloji makinelerimizle, üretimimize başladık. 2025 yılında da devam ediyoruz. 575 ton kapasiteli sofralık zeytin üretimimiz mevcut. Hedefimiz 2027 yılında bin ton kapasiteye ulaşmak olacak. Aldığımız destekten çok memnunuz. Makine, ekipman desteği için tekrar başvuru yapmak istiyoruz.”

Yatırımını büyütme sürecinde genç çiftçinin en büyük destekçileri Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ablası Deniz Yavuz olmuş. Kardeşiyle birlikte üretimin her aşamasında çalışan Yavuz, “Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız kırsal kalkınma desteği sayesinde tesisimizde yüksek kapasiteli makinelerimiz mevcut. Fabrikamıza gelen zeytinlerimizi; yıkama işlemi, seçme bandı, kurutma bandı ve yağlama sonrasında ambalajlıyoruz. 10 personelimizle, günlük yaklaşık 3 ton kapasiteyle üretime devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan modern tesiste tonlarca zeytin işlenip paketleniyor.

Desteklerle kurulan işletmelerde güvenilir gıda üretiliyor, ürünlerin katma değeri artıyor.
manisa hibe destek kırsal kalkınma zeytin tesis zeytincilik tarım ve orman