Suyun ve su tasarrufunun öneminin ele alındığı “Dünya Su Kayıpları Günü”nde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’yle özel bir röportaj gerçekleştirdik. Tarımsal sulamada ve içme suyunda kayıp kaçak oranının yüksek seviyelerde olduğunu belirten Bakan Kirişci, bu konuda yerel yönetimlerle işbirliği başlattıklarını söyledi. Sıfır atıktan sonra suda da sıfır israf döneminin başladığını vurgulayan Bakan Vahit Kirişci, Web Tarım TV’ye özel açıklamalar yaptı.
Haber: Neslihan AKTAŞ Kamera: Mustafa COŞKUN Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Su stratejik önemini her geçen gün arttırıyor.
Suyun kaynağından itibaren doğru kullanılması ve korunması için çalışmalarını sürdüren kurumların başında Tarım ve Orman Bakanlığı geliyor.
“Dünya Su Kayıpları Günü”nde Web Tarım TV mikrofonuna özel bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, su kullanımında verimliliğin arttırılmasını hedeflediklerini belirtti.
“Biz su zengini bir ülke değiliz” diyen Bakan Krişci, “112 milyar metreküp suyumuz var. Bunun sadece 58 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Tarımsal sulamada şu an için yüzde 50’lik bir verimlilik var. Bunu arttırmamız gerekiyor.” dedi.
İçme suyundaki kayıpların tarımsal sulamadaki kayıplar kadar yüksek olduğuna dikkat çeken Bakan Vahit Kirişci, su tasarrufunda toplumsal olarak bilinçli hareket etmemiz gerektiğini vurgulayarak, “içme suyuyla ilgili de bizim tasarruflu hareket etmemiz ve bazı tedbirleri almamız gerekiyor. Yüzde 75’e varan kayıp kaçak oranları var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Tasarruf konusuna, verimlik konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor.”
Suda sıfır israf dönemi başlıyor
Sıfır atıktan sonra suda da sıfır israf döneminin başladığını söyleyen Bakan Vahit Kirişci, “Sıfır atık konusunu Türkiye gündeminde önemli bir noktaya taşıyan değerli Cumhurbaşkanımızın eşi saygıdeğer hanımefendi Emine Hanımın başlatmış olduğu kampanya gerçekten çok güzel mesafe kaydetti. Şimdi aynı şeyi suda da artık israfı önleyecek bir süreci başlatmış olacağız.” şeklinde konuştu.
Bu hassas konuda hep birlikte hareket etmenin önemine değinen Bakan Krişci, yerel yönetimlerle yaptıkları işbirliklerinin şu sözlerle anlattı: “Yerel yönetimlerimizi bilgilendirme hususunda bakanlık olarak her türlü teknik desteğe, eğitime hazır olduğumuzu ifade ettik. Su kardeşliği protokollerinin de imzalanmasını sağladık.”
“85 milyonun su gönüllüsü olması lazım”
Su gönüllüsü çalışmasına dahil olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, tüm vatandaşları su tasarrufuna davet etti. “Bir farkındalık oluşturmak için su gönüllüsü olduk” diyen Kirişci, 85 milyonun her bir ferdinin su gönüllüsü olma mecburiyeti olduğunu kaydetti.
“Tarım ve orman olmazsa olmazımız”
Türkiye Yüzyılı vizyonunda tarım ve ormanın ön plana çıktığını aktaran Bakan Kirişci, bu süreçte yapılacak atılımları şöyle anlattı: “Türkiye yüzyılı vizyonumuzun ana eksenini tarım ve orman oluşturacak. Bizim bütün çabalarımızı tarımsal sulamada daha verimli teknolojileri kullanmaya, suyun yokluğu durumunda üretime devam edebilecek tür ve çeşitlere yönelmemiz gerekiyor.”
“Su yoksa hayat yok”
Su kayıplarını gündemde tutmak için bir araya gelen yetkililer yaptıkları çalışmaları ve hedeflerini Web Tarım TV’yle paylaştı.
“Suyun manevi değeri var” sözleriyle suyun önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Küresel ısınmayla beraber zaten sınırlı olan su kaynaklarımız daha da riskli bir duruma gelmeye başladı. İnsanlarda suya saygı, su bilinci, suyu tedbirli kullanmak bakımından bugünü çok kıymetli buluyorum.
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, su kaynaklarını korumak için yapılan yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi: “Yönetilebilir bir sistem içinde su kayıplarının azaltılması mümkün. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarla içi sulama sistemlerinin yenilenmesi, geliştirilmesi konusunda hibelere desteklerle, Türkiye’nin çok iyi bir ivme kazandığını düşünüyorum. Proje kalitesinden imalat kalitesine bütün sistemlerimizi daha az kayıpla çalışacak sistemler haline getirme çalışmalarımız devam ediyor.
Büyük şehirlerde su tüketimiyle birlikte artan su kayıpları yerel yönetimlerin öncelikli gündemi haline geldi. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin bu alanda yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Su yönetimi şu an en hayati yönetim. Yeni dönemde sayın bakanımızın bize vereceği talimatlar ölçüsünde acil ve orta vadeli planlamalar yapılacak.”
Tarımsal üretimde üst sıralardaki yerini koruyan Konya buna paralel olarak tarımsal sulamada en çok su tüketen illerden biri. Son yıllarda sayısı artan obrukları, hızla büyüyen şehirleşme ve kuraklık tehlikesini Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile konuştuk. Konya’nın iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehir olduğunu söyleyen Altay, “Mavi Tünel projesi hem yeraltındaki suya çok ciddi bir katkı sağladı hem de Konya’daki insanların kaliteli içme suyu içmesini sağladı. Tarımsal ürerimde de çok ciddi bir artış oldu.”
Su kayıplarını önlemek ve belediyeler arasında tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla 17 il belediyesi imzaladıkları protokolle su kardeşi ilan edildi.
su tasarrufu
su verimliliği
kayıp
kaçak
belediye
dsi
yerel yönetim
tarımsal sulama
türkiye yüzyılı
tarım ve orman
bakan
vahit kirişci