Malatya'da kayısıya alternatif olarak safran ekimi yapan çiftçi Muzaffer Akçin, üretimde başarılı olunca ekim alanını artırdı.
Malatya Battalgazi’de babadan kalma arazide kayısı ve buğday üretimi yapan Muzaffer Akçin gelir getirici yeni ürünlerin araştırmasını yaparken safranla karşılaştı.
Karabük Safranbolu'dan 2017 yılında safran soğanı getiren Akçin, kayısıya alternatif olarak bu ürünü ekti.
Safran üretiminden memnun olduğunu belirten Akçin, şöyle konuştu: "Kayısıyla birlikte farklı ürünler yetiştirmek istedim. Kayısının yanında ikinci ve üçüncü ürüne ihtiyaç olduğu kanaatinde olduğum için deneme ekimi yaptım. 30 kilogram soğanla başladım, 300 gram safran elde ettim. 315 kilogram soğanla üretime devam ediyorum. Şu an 5. yılın hasadını yapmaktayım. Safran aromatik tıbbi bitki olmanın yanında aynı zamanda bir baharat. Safran dünyada en pahalı baharat olarak bilinmekte. Bir gram safranın fiyatı 100 lira civarında. Safranın içerisinde stigmas denilen kırmızı iplikcik ile sarı renkli polen var. 180 tane iplikcik 1 gram safran yapıyor. Bunları evin içinde kurutup kapalı kutularda ambalajladıktan sonra satışa sunuyoruz. Baharatçılara, aktarlara toptan satıyoruz. Perakende olarak da çevremizde isteyenlere satıyoruz."
Safranda 15 Ekim'de filizlenme kasım ayında da çiçeklenmenin başladığını, hasadın 8 derecenin altındaki hava sıcaklığında yapıldığını anlatan Akçin, "İki dekarlık alanda ancak bir kilo safran elde edilebiliyor çünkü 180 çiçekten ancak bir gram safran elde ediliyor, pahalı olmasının temel sebebi de bu. 450 metrekare alanda ekime başladım. Bu yıl 1350 metrekare alanda ekim yapıyorum. Safran yetiştiriciliği kayısıya oranla daha az işçilik ve maliyet gerektiriyor." dedi.