İzmir Körfezi'nde kirlilik nedeniyle 33 yıl önce başlayan balık avlama yasağının sonlandırılması için başlatılan çalışmada olumlu verilere ulaşıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ege Üniversitesince (EÜ) İzmir Körfezi'nde kirlilik nedeniyle 33 yıl önce başlayan avlama yasağının sonlandırılması için yürütülen projede olumlu verilere ulaşıldı.
İzmir Körfezi'nde 1982'de üst seviyeye ulaşan ve av yasağı konulmasına yol açan kirlenmenin güncel verilerine ulaşılması ve av durumun değerlendirilmesi amacıyla Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yürütücülüğünde başlatılan "İzmir İç Körfez'de Amatör Olta Balıkçılığının İzlenmesi ve Yakalanan Türlerin Tüketilebilirliğinin İncelenmesi Projesi" devam ediyor.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ali Ulaş, İzmir Körfezi'nin 33 yıl önce her türlü avcıya ve avcılığa kapatılmasına rağmen amatör balıkçıların bölgede avlanmayı sürdürdüğünü söyledi.
Körfezdeki son durumun belirlenmesi için temmuz ayında başlattıkları proje kapsamında toplanan balıklarda ağır metal, pestisit, dioksin gibi maddelerin bulunup bulunmadığını araştırdıklarını ifade eden Ulaş, "Amacımız, İzmir Körfezi'nde amatör olta balıkçılığında yakalanan türlerin insan gıdası olarak tüketilip tüketilemeyeceğini tespit edip bunu Bakanlığa sunmak” dedi.
Körfezde yaşayan çipura, kefal, isparoz, istavrit, mırmır, sarı kulak kefal, topan kefal, mavraki kefal ve lidaki türleri üzerinde araştırma sürdürdüklerini ve araştırmada 5 aylık örneklem süresini tamamladıklarını anlatan Ulaş, bazı türlerde ilk sonuçlara ulaştıklarını vurguladı.
İzmir Körfezi'nde amatör olta balıkçılığı yapan vatandaşlarda, sahilde balık avlamaktan keyif aldıklarını söylediler.