Türkiye’de fidancılık sektörünün sorunları ve hedefleri Bursa’da düzenlenen istişare toplantısında ele alındı.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
Bursa’da düzenlenen fidancılık sektörü istişare toplantısında fidancılığın durumu, sorunları ve hedefleri konuşuldu.
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, Bursa’nın fidancılık sektörü açısından önemli bir il olduğunu söyledi.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif Şenyürek de Bursa’da meyve fidanı ağırlıklı bir üretim olduğunu ve kentteki fidan üretiminin her yıl artış gösterdiğini dile belirtti.
Yılmaz, “Üretilen fidanların Türkiye’de kurulacak bahçe miktarından çok daha fazla bu sebeple muhakkak yurt dışına açılmamız, ihracatımızı geliştirmemiz gerekiyor. Bakanlığımız ile Genel Müdürlüğümüzün tüm imkânları ve tüm çalışma arkadaşlarımızla fidancılık sektörü üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz.’’ dedi.
Şenyürek, “Ülkemiz toprak ve iklim özellikleri bakımından dünyanın en elverişli fidan üretim merkezleri arasında yer almaktadır. Bursa ili fidan ve üretim materyali üretimi açısından İzmir ve Isparta’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemiz fidan üretiminin %12 ‘si ilimizde üretilmektedir. İlimizde 2019 yılı verilerine göre 84 adet fidan üreticisi bulunuyor. 2018 yılı sonu itibariyle 34 milyon 427 bin 225 adet fidan ve üretim materyali üretilmiştir. Son 10 yılda ülkemizde görülen fidan üretim sayısı artışı ilimiz içinde söz konusu olup, 2010 yılında 43 adet üretici sayısı 84’ e 5 milyon olan fidan ve üretim materyali sayımız 35 milyona yükselmiştir.’’ dedi.
Sunumlarla devam eden toplantıda Türkiye’deki fidancılık sektörü hakkında katılımcılara bilgi verildi.
bursa
fidancılık
bitkisel üretim
meyve fidan