Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pide Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.
Haber: Düzce İl Enformasyon
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün girişimleri ile Düzce’de üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle Düzce ile özdeşleşmiş 9 ürüne yönelik başvurulardan 4’ü olan Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pide Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen "Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengüççeği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pide"nin tescil belgeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı ve Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın katıldığı törende, ürünler katılımcılara tanıtılarak kurum adına tescillenen belgeler İl Müdürlüğüne verildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, "Coğrafi işaret demek aslında bu köftenin, tatlının, acıkanın, mancarlı pidenin patenti artık Düzce'nin demek oluyor" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu'muz tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Tüm illerimizde coğrafi işaret konusundaki farkındalık artarken Düzcemizin de bu konuda öncü illerden biri olması gurur verici. Bu girişim dolayısıyla Düzce Valiliğimizi, Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'müzü tebrik ediyorum. Ayrıca, büyük gayretlerinden ve titiz çalışmalarından dolayı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum" dedi.
"4 ürünümüzün coğrafi işareti tescil edildi ancak işimiz daha bitmedi" diyen Özlü, "Çünkü Düzcemizin 6 ürününün daha tescil edilmesi çalışmalarını tamamlamak için çalışmalar sürüyor. Bu ürünlerin de incelemesi tamamlanınca; Konuralp Pirinci, Akçakoca Sarı Fındığı, Düzce Elma Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helvası, Düzce Şırası ve Düzce Kestane Balı da Düzce’mizin bir değeri olarak kayıtlara geçecek. Böylece hem bu ürünlerimiz koruma altına alınacak, hem de katma değeri yüksek ürünler arasına girerek, ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak. Çünkü coğrafi işaretli ürünlerin kalitesi ve özgünlükleri garanti altına alınırken, gerek yurt çapında gerek dünyada ön plana çıkma şansına kavuşurlar. Bugün tescil belgelerini takdim edeceğimiz Düzcemizin ve Akçakocamızın bu değerlerini de inşallah daha üst noktalara taşıyacağız" dedi.
Coğrafi işaretlerin sadece ekonomik açıdan önemli olmadığının altını çizen Bakan Faruk Özlü, şöyle devam etti: "En başta; milli ve kültürel değerlerimiz olmaları dolayısıyla coğrafi işaretlerimize, yörelerimizin bu kıymetlerine, sahip çıkmak zorundayız. Coğrafi işaretlerimizi tescille koruyup denetimlerle kontrol altına aldığımızda, hem üreticinin sahte üreticilerden korunmasını sağlamış oluyoruz. Hem de tüketicinin sahte ürünlerden zarar görmesinin önüne geçiyoruz. Bu çerçevede; coğrafi işaretlerimize giderek artan bir oranda önem vermek zorundayız. Bu vesileyle; bu son derece önemli çalışmaları yapan, destekleyen, işaretler konusundaki farkındalığın yükselmesinde emeği geçen herkesi saygı ile selamlıyorum. Tescil belgelerinin başta üreticilerimize, ilimize ve tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum”.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu da, Düzce’nin sahip olduğu yöresel ürünlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine değindi.
Kabaoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumuna, Düzce’de üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle il ile özdeşleşmiş ürünlerin coğrafi işaret alması için başlattıkları çalışmalar sonucunda 4 ürünün Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığını söyledi.
Kabaoğlu, İl Müdürlüğüne ait 5 ürün ve Akçakoca Ticaret ve Sanayı Odasının 1 başvurusu değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek Düzce’ye özgü ürünlerin tescili için çalışmaların devam edeceğini kaydetti.
TÜRKPATENT Başkanı Sayın Prof. Dr. Habip Asan ise, coğrafi işaret alanında farkındalığı daha da arttırmak hedefiyle çalışmaların devam ettiğini belirtti. Asan bu konuda toplumun bilincini geliştirmek için coğrafi işaret belgelerini törenle vermeye çalıştıklarını aktardı.
Konuşmaların ardından Düzce'nin Köftesi ve Acıkası ile Akçakoca'nın Mancarlı Pidesi ve Melen gücceği Tatlısı coğrafi işaret tescil belgeleri verildi.
düzce
coğrafi işaret
yöresel ürün
tören