Depremzede çiftçiler için gereken tedbirler alındı

15 February Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki çiftçiler için alınan tedbirler hakkında bilgi verdi. Mazot ve gübre desteklerinin, şubat ayı sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacağını bildiren Bakan Kirişci, hayvancılık yapan üreticilere de büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği verileceğini duyurdu.
Depremzede çiftçiler için gereken tedbirler alındı
Çiftçilerin yaraları sarılıyor, Bakanlık üretimin devam etmesi için gerekli tedbirleri alıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki çiftçiler için tüm alanlarda destekler hazırlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 10 ilimiz için nakit olarak ödenecektir.” açıklaması yaptı.

Kirişci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, depremzede çiftçilere destek olmak için her türlü tedbiri almaya devam ettiklerini belirterek, devlet ve millet bir olarak tüm zorlukların birlikte aşılacağını kaydetti.

Kirişci'nin paylaşımında; mazot, gübre, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ürün güncelleme başvurularıyla ilgili şu bilgilere yer verildi: "2022'den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 10 ilimiz için nakit olarak ödenecektir. Bu kapsamda toplam tutarı 2,8 milyar lira olan mazot ve gübre destekleri, şubat ayı sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. 2023 üretim yılı ÇKS başvurusunu yapan üreticilerimizin 28 Şubat olan ürün güncelleme son başvuru tarihi 8 Mayıs tarihine kadar uzatılmıştır.

Yıl boyunca ödenecek olan 530 milyon lira tutarındaki; Çiğ Süt Desteği, Buzağı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Büyükbaş Hayvan Besi Desteği, Arılı Kovan Desteği, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ödemeleri, 10 ilimiz için şubat ayı içerisine çekilerek üreticilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. Ayrıca, 10 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği verilecektir.

Kırsal Kalkınma Desteği'ne yönelik olarak da Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımları için 2022-2023 dönemi başvuru süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs'a, diğer illerde ise 28 Şubat'a kadar uzatılmıştır. Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için 2022-2023 dönemi proje değerlendirme süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs'a, diğer illerde ise 10 Mart'a kadar uzatılmıştır."
 
Kırsal kalkınma desteği ve ÇKS ürün güncelleme başvurularında süre uzatıldı

Kırsal kalkınma desteği başvurusu ve tarım arazileri üzerindeki üretim bilgisi güncellemelerinde süre uzatımına gidildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te yapılan değişikliğe göre, 2023 üretim yılı için ÇKS'ye başvuru yapan çiftçiler, tarım arazileri üzerindeki üretim bilgisi güncellemelerini 8 Mayıs'a kadar yapabilecek.

Yönetmelik, 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başvuru süresi 28 Şubat'ta sona eriyordu.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ de yayımlandı.

Buna göre, tebliğ kapsamında yapılacak başvurular, 2023 yılı için 17 Mart'a uzatıldı. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da ise bu başvurular 8 Mayıs'a kadar yapılabilecek.
deprem çiftçi destek mazot gübre hayvancılık çks tarım ve orman