"Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Suyun doğru kullanılmasına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırladıklarını açıkladı. Hayata geçirilen projeler hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de “Suyun gücünü milletle buluşturmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan "Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırladıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli bir şekilde kullanmanın gayretindeyiz." dedi.
Açılış sevincini yaşadıkları tesislerden en önemlisinin Ankara İçme Suyu İkinci Merhale Gerede Sistemi Projesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu proje Ankara'nın nüfusa bağlı olarak artan içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılamak amacıyla attığımız kritik bir adımdır. 1,2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla su alanında ülkemizin vizyon eserlerinden biri olan Gerede Sistemi, bünyesinde Türkiye'nin en uzun, dünyanın da sayılı su iletim tünelini barındırmaktadır. Uzunluğu 31,5 kilometre ve 4,5 metre çapı olan bu tünel ülkemizde ilk defa aynı anda 3 tünel delme makinesi kullanılarak inşa edilmiştir." diye konuştu.
Projenin su kaynağının Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı Regülatörü olduğunu dile getiren Erdoğan, buradan temin edilen suyun Gerede Tüneli vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden, cazibeli olarak Çamlıdere Barajı'na iletildiğini ifade etti.
Erdoğan, "Gerede Sistemi'yle Ankara’mıza memba kalitesinde içme suyu sağlamanın yanında şehrimizin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını da gideriyoruz. Projeden şu ana kadar Ankara'ya verilen suyun miktarı toplam 312 milyon metreküpü, bunun ekonomik karşılığı ise 1 milyar lirayı buluyor. 5 milyon 663 bin nüfuslu Ankara'da halihazırda 2 milyon 550 bin kişi Gerede Sistemi'yle tedarik edilen suyu kullanıyor. Salgına ve yaşanan kuraklığa rağmen hamdolsun Ankara'da şimdiye kadar içme suyu sıkıntısı çekilmemesinin sebebi işte bu projedir." dedi.
Gerede Sistemi'ne ilaveten bugün Işıklı Regülatör Havzası Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Toplama Kolektör Hattı'nın da hizmete alınacağını belirten Erdoğan, "Bu tesislerle Gerede'nin ev ve sanayi kaynaklı atık suları 19 kilometre uzunluğundaki kolektör hatlarıyla regülatör mansabına iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisinde arıtılacaktır. Böylece atık suların Işıklı Regülatör Havzasındaki Ankara'nın en büyük içme suyu kaynağını kirletmesinin önüne geçilecektir." diye konuştu.
Ankara'ya bu tesisleri kazandırırken komşu şehirleri de ihmal etmediklerini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Çankırı'da 70 milyon liralık bir yatırımla inşa ettiğimiz Dereçatı Barajı'nı, Kırıkkale'de toplam yatırım tutarı 63 milyon lira olan Sulakyurt Sulaması'nı da bugün resmen devreye alıyoruz. Temelden 50,5 metre yüksekliğe sahip Dereçatı Barajı ile 6 bin 910 dekar tarım arazisinin basınçlı borulu sistemle sulanması sağlanacaktır. Bu şekilde hem topraklarımızın verimi artacak hem de pompajlı sulamaya oranla daha tasarruflu olacağı için çiftçilerimizin enerji maliyetleri düşecektir. Taretözü Deresi üzerinde bulunan 51 metre yüksekliğindeki Sulakyurt Barajı ise 25 bin 690 dekar tarım arazisini sulamaktadır. Şu an faal olarak çalışan sulama tesisiyle yıllık 17 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 2 bin 300 kişiye istihdam oluşturulacaktır. Bu tesisimiz de cazibeli sulama sistemiyle inşa edildiği için çiftçimizin enerji yükünü çok ciddi oranda hafifletmektedir."
Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bu yatırımların Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.
"Suyun gücünü milletle buluşturmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gerede Sistemi'nden başkente yıllık ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır." dedi.
Pakdemirli, konuşmasında, Türkiye'nin "su stresi" yaşayan ülkeler grubunda olduğunu belirterek, "2050'de 100 milyonun üzerine çıkması beklenen nüfusumuzu doyurmak için gıda üretimimizi bugünküne göre yüzde 60 artırmak gerekiyor. Bunun için de yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız. Tedbirlerimizi şimdiden almalı, suyumuzu verimli kullanmalı ve doğru yöneterek gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Son 19 yılda barajlardan tarımsal sulamaya, içme ve kullanma suyu temininden hidro-enerji yatırımlarına kadar binlerce tesisi hizmete alarak "suyun gücünü milletle buluşturduklarına" dikkati çeken Pakdemirli, 277 milyar liralık yatırımla, Cumhuriyet tarihindekinin iki katından fazla barajı bitirdiklerinin altını çizdi. Pakdemirli, Türkiye'nin güvenilir içme suyu hizmeti kullanan nüfus oranında, yaklaşık yüzde 99 ile gelişmiş birçok ülkenin üzerinde bir seviyeye ulaştığını vurguladı.
Pakdemirli, son 3 yılda sulama alanında 41 milyar liranın üzerinde yatırımla 72'si baraj, 46'sı içme suyu olmak üzere toplam 1000 tesisi hizmete aldıklarını aktararak, "Bu yılı "Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı" ilan ettik. Cumhurbaşkanımızın desteğiyle su yatırım bütçesini 2,5 kat artışla 15,3 milyar liraya çıkardık." ifadesini kullandı.
Pakdemirli, çiftçilerin bireysel modern basınçlı sulama yatırımlarına bu yıl verecekleri desteği iki kat artırarak 300 milyon liraya çıkardıklarının altını çizdi.
İçme ve kullanma suyu alanında 81 ildeki 130 projenin devam ettiğini bildiren Pakdemirli, şöyle devam etti: "81 il içme suyu eylem planları hazırlanarak, 44 ilimizin içme suyu sıkıntısı yaşamasını önledik. Bu yatırımlar yapılmasaydı, bu kurak dönemde 44 ilimiz, 2020 ve 2021 yılında kısmen veya tamamen susuz kalacaktı. 2023'e kadar yapacağımız yatırımlarla da 16 ilimizde içme suyu sıkıntısı yaşanmasını önleyeceğiz. Son 19 yılda 2,7 milyar metreküp daha içme ve kullanma suyu sağlanmış ve toplamda 4,72 milyar metreküpe ulaşmıştır. 2023 sonuna kadar da 6 milyar metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz."
Pakdemirli, açılışı gerçekleştirilen 5 önemli tesisin 3'ünün, Ankara'yı içme suyu anlamında rahatlatacak Gerede Projesi içerisinde yer aldığını vurguladı.
Ankara nüfusunun son 10 yılda yüzde 20 artışla yaklaşık 5,7 milyona ulaştığına ve su ihtiyacının da giderek büyüdüğüne dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti: "Gerede Tüneli ile su doğal eğimle cazibeli olarak, tek kuruş enerji masrafı yapılmadan Çamlıdere Barajı’na iletilmektedir. Gerede Sistemi'nden başkente yıllık ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır.
Ankara’nın menba kalitesindeki içme-kullanma suyu ihtiyacını önemli bir kısmını karşılayacak olan bu sistemden şu ana kadar Ankara'ya 312 milyon metreküp su verilmiştir."
Pakdemirli, 1,2 milyar liraya mal olan Gerede Tüneli'nin, açıldıktan sonra dünya genelinde "en uzun 50'nci" ve su temin tünelleri arasında ise "en uzun 15'inci" tünel olarak listede yer almaya başlayacağını aktardı.
suyun gücü
cumhurbaşkanı
recep tayyip erdoğan
tarım ve orman
bekir pakdemirli
baraj
gerede
içme suyu
su tasarrufu