Çankırı'da Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirilmesi Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Programa katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, "126 milyonluk üretimle tarımda en yüksek sınıra geldik" dedi.
Haber: Çankırı İl Enformasyon
Projeler hayata geçiyor, Çankırı’da modern işletme sayısı artıyor.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, "Atıl boş, nadas alanları deyince geçen sene pandemi döneminde bu tip projelerle Türkiye'ye toplam kazandırdığımız alan Hatay’ın toplam ekilebilir alanı kadar." dedi.
Işıkgece, Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Atölye Binası'nda düzenlenen Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirilmesi Projesi'nin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, salgın döneminde tarımın öneminin daha fazla ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye çapında bitkisel üretimin geçen yıl 9 milyon ton artışla 126 milyon tona ulaştığına işaret eden Işıkgece, "Bu artışla aslında Türkiye'nin bu zamana kadar yapmış olduğu en yüksek sınıra gelmiş olduk. Bunların tamamında sizin emekleriniz, sizin inancınız, sizin bu konudaki duruşunuz var." diye konuştu.
Türkiye'de geçen yıl 333 milyar liralık tarım hasılatı gerçekleştiğini anlatan Işıkgece, şöyle devam etti:
"Tarım ve Orman Bakanlığı olarak yeni başlayacağımız, hatta yeni de başlattığımız projelerde hep bölgenin ihtiyacını dikkate alarak karar vermeye çalıştık. İl müdürlerimize sorduk. Bulunduğumuz odalardan, Ankara'dan tüm Türkiye için karar vermek yerine her bölgede, bölgenin ihtiyacına göre terzi işi projelerle yola çıkarsak çok daha başarılı olabileceğimiz düşündük. İl müdürümüzün, sizlerin talepleri, sizlerin ihtiyaçlarını dikkate alıp süzgeçten geçirdiği konularla ilgili projelerimizi yürürlüğe almış oluyoruz."
Işıkgece, kullanılmayan alanlar değerlendirildikçe ekonomiye katkısının da büyük olduğunu vurgulayarak, "Geçen sene pandemi döneminde bu tip projelerle Türkiye'ye toplam kazandırdığımız alan, Hatay'ın toplam ekilebilir alanı kadar. " ifadesini kullandı.
Yapılan projelerin bölgenin ihtiyaçlarına göre ortaya çıktığının altını çizen Işıkgece, "Ama sizin bu projelere inancınız, emeğiniz, alın teriniz olmadığı sürece projelerin oturması, bölgede sonuç bulması, pozitif değere ulaşması mümkün değil. O nedenle sizlerin bu projeye inanmanızı, emeklerinizi son derece önemsiyoruz. Çok önemli işler yapıyorsunuz. Bu işlerin değer bulması için pazara kadar uzanan noktada elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Bakanımızın hep söylediği bir şey var; 'Siz üretin, biz arkasındayız'. Patates soğanda da gördük bu örneğimizi." diye konuştu. Çankırı'da yürütülecek projeleri de anlatan Işıkgece, boş arazi kalmadan üretim yapmaya, önemli işlere imza atmaya hazır olduklarını kaydetti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün de projeyle tarım arazilerinin ve meraların veriminin artacağını söyledi. Düzgün, “İlimiz arazileri bir taraftan Kızılırmak havzası gibi çok kıymetli araziler ılıman iklimiyle diğer taraftan 2500 rakımlara varan yükseklerdeki kaliteli mera alanlarıyla tarım ve hayvancılığın kazançlı olarak yapılabilecek iller içindedir. Kırsal alandan göçün yoğun olduğu, çiftçi nüfusunun yaş oranının yüksek olması, toprak yapısının yer yer tuzlu, killi, alkali karakterde oluşu parsellerin parçalı ve küçük olması, mülkiyet sorunları nedeniyle tarım alanlarının tam olarak değerlendirilememesi gibi sorunlara rağmen, çalışkan cefakâr çiftçimizle tarımsal ve hayvansal üretimin her alanında olmaya çalışmaktayız.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi
Projesi kapsamında temsili sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı, Suni Tohumlama Projesi kapsamında imzalanan protokol teslimi gerçekleştirildi, Seracılığı Geliştirme Projesi kapsamında sera sahiplerine çekleri verildi. Bakan Yardımcısı Işıkgece Çankırı’da faaliyet gösteren örnek tarım ve hayvancılık işletmeleri ile Hayvan Hastanesi’ni ziyaret etti. İşletme sahiplerinden bilgi aldı.
çankırı
tarım ve orman
ayşe ayşin ışıkgece
tarım arazisi
proje
tarımsal yatırım