Meyveciliğin yaygınlaştığı Çankırı’da devlet destekleriyle bahçeler kurulmaya devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de 10 bin adet meyve fidanı dağıtımıyla sektöre önemli bir katkıda bulundu. Proje ile çiftçilere verilen elma, armut, kiraz, vişne, ayva, asma, ceviz fidanlarıyla modern kapama meyve bahçeleri kurularak ürün çeşitliliğinin arttırılması hedefleniyor.
Haber: Çankırı İl Enformasyon
Fidanlar toprakla buluşuyor, çiftçi destekle güçleniyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yürüttüğü proje kapsamında çiftçilere 10 bin adet meyve fidanı dağıtımı için Çankırı’da bir program düzenlendi.
Meyveciliği yaygınlaştırmak, ürün yelpazesini genişletmek amacıyla başlatılan proje kapsamında üreticilere elma, Amasya elması, armut, kiraz, vişne, ayva, aşılı asma, ceviz fidanları teslim edildi.
Programa katılan Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, yürütülen projelerle üretimin devamlılığının sağlanacağını belirtti. Üretim zincirini ayakta tutma, ilçelerde, belde ve köylerdeki üretimi ayakta tutmak için el birliğiyle çalışılması gerektiğini vurgulayan Ayaz, “Bunun devamlılığını sağlamanın en önemli faktörü çiftçilerimizin istekliliği. Bu gün çiftçilerimizin de talebiyle inşallah 10 bin meyve fidanının toprakla buluşmasını sağlayacağız. Bu projenin başarılı olmasını umuyoruz. Çünkü bu projenin başarısı neticesinde İl Özel İdaremizin de desteğiyle Çankırı'mızda bu alanda daha büyük ve güzel projeler hayata geçirebiliriz. Taşradaki üretimin devamıyla ilgili olarak yapmamız gereken ne varsa bunları yapmanın gayreti içerisinde olacağız. Devlet olarak bizim üzerimize düşen sizlerin, çiftçilerimizin önünü açmak. Görev süremiz içerisinde, bu konuda bizlere ne düşüyorsa elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Bakanlığın meyveciliğe verdiği Sertifikalı Tohum desteğinden çok sayıda çiftçiyi yararlandırdıklarını dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, kapma bahçe sayısını arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Düzgün, “İlimizde modern teknik meyveciliği geliştirmek amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak en az 1 dekar kapama meyve bahçesi tesis etmek isteyen çiftçilerimize projeli bahçeler kurulmaya devam edilmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımızın Meyveciliğe verdiği Sertifikalı Fidan desteklerinin yanında 2021 Yılında da yüzde 40'ı İl Özel idare Destekli yüzde 60'ı çiftçi katkılı Meyveciliği Geliştirme Projesi uygulanmaya başlanmıştır. Projeden en az 1 dönüm ve üzeri tek türle muhtelif elma, Amasya elması, armut, kiraz, vişne, ayva, aşılı asma, ceviz, kapama meyve bahçesi kurmak isteyen çiftçilerimize gerekli olan bilgilendirme toplantıları yapılmış bizzat yerinde ve görsel anlatımlarla meyve bahçesi kuracak çiftçilerimiz eğitime tabi tutulmuştur. Bu proje ile 4 bin adet ceviz fidanı, bin 500 adet elma fidanı, 200 adet armut fidanı, 200 adet kiraz, fidanı, 400 adet vişne fidanı, 3 bin adet asma fidanı, 700 adet kuşburnu, olmak üzere 10 bin adet fidan ile 2021 yılında toplam 300 dekar alanda kapama meyve bahçesi tesis edilecektir. Buradaki en önemli amacımız, İlimizde kapama meyve bahçe sayısını artırıp, başta Eldivan kirazı olmak üzere isminden söz ettirecek meyve bahçeleri kurmaktır.” şeklinde konuştu.
Program fidanların üreticilere dağıtılmasıyla son buldu.
çankırı
meyve fidanı
destek
kapama bahçe
tarım ve orman