Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü üreticilerle personelin bir araya geldiği bir iftar yemeği düzenledi.
Haber: Çanakkale İl Enformasyon
Çanakkale’de genç çiftçi projelerinden ve desteklemelerden faydalanmış üreticiler İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün düzenlediği iftar yemeğinde buluştu.
Birlik ve beraberlik duygularıyla paylaşımı arttırmak amacıyla düzenlenen iftar yemeğine; Vali Yardımcısı Ali Candan, Çanakkale İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, İl Müdür Yardımcısı Hakan Batıbeki, Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörü Hasan İskender, köy muhtarları, birlik ve koopratif başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.
İftar yemeği programının açılış konuşmasını yapan Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale’nin son yıllarda gösterdiği gelişmeleri anlattı.
Karadağ, “Ağırlıklı olarak Ekonomisi Tarım, hayvancılık, turizm ve son zamanlarda gelişmekte olan sanayiye dayanan ilimizin tarım ve hayvancılığı hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. İlimizde 180 bin kişi, yani nüfusun yaklaşık 1/3 ‘ü tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. 49.000 adet tarımsal işletmemiz var. İlimizde 111 faklı bitkisel ürün üretilmekte olup, bunlardan 44’ü, üretim miktarı bakımından Türkiye’de ilk on içinde yer almaktadır. İlimizde 206 bin büyükbaş, 700 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. 550.000 ton süt üretimimiz, 1.500 ton bal üretimimiz, 8.000 ton su ürünleri istihsali ve üretimimiz bulunmaktadır. 2017 yılında tarımsal, hayvansal ve su ürünleri üretim değerleri toplam olarak 4.125.000.000 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu da tarım ve hayvancılığın ilimiz ekonomisinde, ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bize açıkça göstermektedir.
İlimizde köylerden kente göçü durduracak, çiftçimizin, köylümüzün yaşam standardını yükseltecek, gelir ve refah düzeyini artıracak, istihdam sağlayacak ilimiz ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için birçok proje yapıp, uyguluyoruz.” dedi.
Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri de konuşmasında; “Çanakkale tarım kenti. Tarımdaki çeşitlilik her geçen gün artıyor. Bir sürü marka ürünlerimiz var. Kumkale domatesi, Yenice kapya biberi, Bayramiç elması, Lapseki kirazı. Ama o tarımsal ürünlerin arkasında onları kaliteli ve pazara sağlıklı bir şekilde sunmasını sağlayan arılar var. Arılar Çanakkale tarımının gizli kahramanları. Arı özellikle tarımda polinizasyon dediğimiz tozlaşmada çok büyük öneme sahip. Meyvelerimizin kaliteli olmasının sebebi arılar. Ben bütün çiftçilerimizden arılarımızı korumalarını rica ediyorum. Çiftçilerimiz arıları korumakla kendileri kazanacaklardır.” ifadelerini kullandı.
çanakkale
üretici
iftar
GTHB