İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde olmak üzere yılda 2 kez şap aşılaması yapılıyor. Bursa ve Muğla’da bu kapsamda başlatılan şap aşılamaları sürüyor.
Şap hastalığı ölüme sebebiyet verebilen, et ve süt veriminde düşüklüğe neden olarak önemli ekonomik kayıplara yol açan bir hastalık. Bu sebeple şap hastalığı ile mücadelede aşılamanın önemi büyük. Aşılama sayesinde düşük maliyetlerle, büyük ekonomik kayıpların önüne geçmek mümkün. Bu kapsamda ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar olmak üzere 2 dönem aşılama yapılıyor.
01 Eylül 2023 tarihinde başlayan sonbahar şap aşılama kampanyası ile de Bursa genelinde yaklaşık 165.000 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılması planlanıyor.
1 Eylül'de başlayan sonbahar şap aşılama kampanyası 17 Kasım 2023 tarihine kadar devam edecek.
Bursa İl Tarım Ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “ Türkiye genelinde başlatılmış olan şap aşılama kampanyası için bugün ilçemiz Demirtaş’ta bulunuyoruz. Bu sene seyreden şap hastalığı daha sert ve ölümcül etkiler bıraktığından daha dikkatli ve tedbiri elden bırakmamak lazım gelmektedir. İlimizde bulunan 65.000 hayvanın tamamını aşılamış olacağız. Herhangi bir ücret almadan bu aşıları İl Tarım Ve Orman Müdürlüğümüz olarak yapacağız. SAT -2 tipine karşı bütün büyükbaş hayvanlarımızı aşılamış olacağız. Veteriner hekim ve teknisyenlerimize bu konuda ki özverileri için teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Muğla’da şap hastalığına karşı sonbahar aşılama programının başlangıcı Menteşe İlçesi Gazeller Mahallesi oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, sonbahar dönemi aşılama kampanyasında il genelinde 229 bin 606 büyükbaş hayvanın aşılanacağını belirtti. Menteşe’nin Gazeller Mahallesi’nde 31 büyükbaş hayvan bulunan bir işletmedeki aşılama çalışmasını denetleyen Saylak, hastalığa karşı tam zamanlı saha uygulamalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti. İl Müdürü Barış Saylak, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da Şap Enstitüsü tarafından üretilen aşıların Tetravalan (4’lü) olarak hayvanlara uygulandığını anlattı. Saylak, sadece Menteşe ilçesinde aşılanacak büyükbaş hayvan sayısının 20 bin 500 adet olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Muğla’da bu dönemde herhangi bir şap hastalık mihrakına rastlamadık. Mart ayında Türkiye’de ilk kez görülen yeni şap serotipine karşı derhal önlemimizi aldık. Mihrak yönetimi ve araştırması, temizlik, dezenfeksiyon ve biyogüvenlik uygulamaları ve yetiştiricilerimizin konu ile ilgili bilgilendirilmesi amacıyla sürekli sahadaydık. Bu çalışmalar neticesinde ilkbahar aşılama programımız büyük bir başarıyla sonuçlandı. Bu başarıya kurum personelimizin yoğun gayreti, üreticilerimizin duyarlılık ve desteğiyle ulaştık ve Muğla, şap hastalığı etmeni görülmeyen iller arasında yerini aldı. Tüm mesai arkadaşlarıma ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu vesile ile üreticilerimizi hayvan hareketleri ve işletme hijyeni konusundaki kurallara uymaya ve aşılanmadık hayvan bırakılmaması anlamında kampanyaya etkin destek vermeye davet ediyoruz.”
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama kampanyası 17 Kasım 2023’e kadar devam edecek. Çalışma, sınır köylerden başlatılarak tüm il genelinde sürdürülecek.
muğla
bursa
şap
aşılama
saylak
Aygül
tetravalan