GÜBRETAŞ'ın bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetleri kapsamında Adıyaman'da başlattığı etkili gübreleme programı sayesinde yaş badem hasadında iki kat verime ulaşıldı.
Gübre Fabrikaları Türk AŞ GÜBRETAŞ'ın açıklamasına göre, ülke tarımında verimlilik ve kaliteyi artırmak için yıllardır Ar-Ge çalışmaları yürüten şirket, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen tarımsal ürünler için "bitkiye ve bölgeye özel gübreler" geliştirmeye devam ediyor.
Tüm gübreleme aşamalarının uzman ziraat mühendisleri tarafından takip edildiği model alanlardaki etkili gübreleme programlarıyla yetiştirilen ürünlerde, hasat sonuçları üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Şirketin bu yıl deneme ekimi yaptığı model alan çalışmalarından biri de Adıyaman'da gerçekleştirildi. Kahta ilçesine bağlı Arılı köyündeki badem üreticisi Mustafa Şinasi Turanlı'nın bahçesinin 7 dekarlık bölümünde, GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisleri gözetiminde bir uygulama yapıldı.
Üretici, arazinin diğer bölümündeki bademlerin bakımını ise kendi yöntemleriyle yapmaya devam etti. Yapılan hasat sonucu üretici Turanlı, bakımını kendi yaptığı bölümden ilçe genelindeki badem verimi ortalamasına yakın bir sonuç elde ederken, GÜBRETAŞ'ın etkili gübreleme programı uygulanan 240 ağaçlık alandaki bademlerde ise ağaç başına 16 kilogramlık verime ulaştı.
Bu sonuçla GÜBRETAŞ'ın deneme alanında ilçe ve üretici verim ortalaması katlanırken, bademlerin kalitesi de yükseldi. Bilinçli ve etkili gübreleme yöntemleri sayesinde bademlerin ticari değer olarak kabul edilemeyecek özellikteki zayıf irilik, şekil bozukluğu, tüylülük, çift badem oluşumu engellenerek iç randımanı ve iç badem kalitesi yüksek ürün hasadı sağlandı.
Açıklamada konuya ilişkin düşünceleri yer alan badem yetiştiricisi Mustafa Şinasi Turanlı, şu ifadeleri kullandı: "Bizim yetiştirdiğimiz ağaçlarda genelde 8 kilograma kadar verim alabiliyoruz. Kahta genelindeki verim de benzer. İyi ve bakımlı bahçelerde bunun 10 kilograma çıktığı oluyor. Fakat GÜBRETAŞ'a ayırdığım alandaki mahsulde kendi baktığım ağaçlara göre daha fazla verim aldık, randıman da yüksek oldu. Aradaki gözle görülür fark beni gerçekten şaşırttı. Bu model alanda öğrendiklerimizi bundan sonra diğer bademlerimizin bakımında da uygulamaya çalışacağım."
GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, bilinçli tarım model uygulamasıyla ağaç başı verimin 7-8 kilogramdan 16 kilograma çıktığını belirterek, "Bademde verim ve kaliteyi artırmanın mümkün olduğunu Adıyaman'da örneğiyle ortaya koyduk." ifadesini kullandı.
Tarımda verim artışının çiftçi gelirleri ve milli ekonomiye katkısına dikkati çeken Yumaklı, "Bu örnek uygulamadaki artış oranını Türkiye ölçeğinde sağlayabilirsek, badem üreticiliğinde bilinçli yöntemlerle verim ve kaliteyi biraz yükselttiğimizde yurt içi talebi tamamen yerli üretimle karşılamış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.
Adıyaman
gübre
badem
verim
artış