Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, "dünyamızdaki toprakların yüzde 90'ı aşırı gübre kullanımından dolayı 50 yıl içinde yok olacak" dedi.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, "Toprakla ilgili yapılan araştırmalara göre dünyamızdaki toprakların yüzde 90'ı aşırı gübre kullanımından dolayı 50 yıl içinde yok olacak, yani verimlilik özelliğini kaybedecek." dedi.
Iğdır Üniversitesi Tarım Topluluğunca Karaağaç yerleşkesi konferans salonunda "Çorak Toprakların Islahı ve Tarımsal Üretimde Kullanma Olanakları" konulu panel düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Alma, Iğdır'ın toprak yapısının değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "İnsan olarak topraktan geldiğimiz için toprağı çok önemsiyorum. Toprağın gri ve kahverengi bir rengi var ama ekiyorsunuz binlerce renk veriyor, Allah'ın bir mucizesidir. Yediğimiz ekmek topraktan geliyor. Mayamız topraktır, onun için toprak anamıza saygı göstermeliyiz." diye konuştu.
Suni gübrenin toprağa verdiği zarara değinen Alma, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki toprak profilini anlamıyoruz. Toprağı kandırmaya çalışıyoruz ama toprak kanmaz. Yani insanlık aç kalabilir. Toprakla ilgili yapılan araştırmalara göre dünyamızdaki toprakların yüzde 90'ı aşırı gübre kullanımından dolayı 50 yıl içinde yok olacak, yani verimlilik özelliğini kaybedecek. Aşırı gübre kullanımı böyle devam ederse verim verecek toprak kalmayacak. Toprakta bir milyon zararlı, 2 milyon yararlı bakteri var, bu iki bakteri çeşidini büyütüp yan yana bırakıp tekrar toprağa bırakıyoruz. Yani düşmanla dostu birlikte toprağa bırakıyoruz."
Panelin koordinatörlüğünü yapan Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sulhattin Yaşar da Iğdır'daki çorak toprakların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Konuşmacılardan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı, çorak toprakların ekonomik olarak bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek düzeyde olduğunu dile getirerek "Tuz ve sodyum içeren topraklara çorak toprak denir. Iğdır Ovası'nda 36 bin 476 hektar alan tuzdan etkilenmiş ve üretim dışı kalmıştır. Iğdır'da yüksek taban suyu seviyesi veya bilinçsiz sulama çoraklığa neden olmaktadır. Çoraklaşmanın asıl nedeni iklim ile yüksek taban suyu ve buharlaşmadır." dedi.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan da, bölgenin ihtiyaç duyduğu yüksek bütçeli vizyon projeleri gerçekleştirmek, tohumculuk konusunda ileri araştırmalar yapmak, yem bitkilerini yaygınlaştırmak ve tarım ile hayvancılığı entegre etmek için çalışması gerektiğini söyledi.
Etkinliğin sonunda Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal panelistlere "tuz lambası" hediye etti.
Panele, Iğdır'ın Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay, Karakoyunlu Belediye Başkanı Kurban Kaya, kurum amirleri ve öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
toprak
verim
gübre
toprak günü
panel