Yurt genelinde artan yağışlar çiftçiye umut veriyor. Yağışlardan en çok memnuniyet duyanlar ise kuraklığı yoğun yaşayan bölgeler oldu. Son günlerde önce kar sonra yağmur şeklinde düşen yağışların üretime rekoltede artış ve verim olarak yansıması bekleniyor.
Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından yağışlı geçen kış üreticilere umut oluyor.
Yağışlar ile toprak suyla buluşuyor; göletler, barajlar doluyor. Eskişehir Musaözü Göleti de onlardan biri. Göletteki su miktarının geçtiğimiz aylara göre güzel bir seviyeye ulaştığını belirten ziyaretçi Yasin Can Günhan, “Gölet kıyısına vakit buldukça gelmeye çalışıyoruz. Doğayla iç içe bir yer seviyoruz. Yazın özellikle kuraklık çok fazla oluyordu. Su bayağı çekiliyor. Daha yeni yeni dolmaya başladı. 2 hafta önce de buraya gelmiştik. Gölet tamamen buz tutmuştu. Onun da erimesiyle birlikte biraz daha güzel bir seviyeye ulaştı. Şimdiki zamanları çok daha iyi” ifadelerini kullandı.
Kuraklığın çok ağır geçtiği illerden Kırıkkale’de yağışlar memnuniyet yarattı. Keskin ilçesine bağlı Köprü köyde geçimini çiftçilikten sağlayan Ahmet Doğan “Yılımız çok güzel geldi elhamdülillah. Bu sene kuraklık sıkıntısı yok. Ekinlerimizde şu anda çıkmış durumda. Yani kuraklık diye bir şey yok. Bu sene bolluk var inşallah. Allah’a şükür çok güzel karımız rahmetimiz oldu. Geçen sene her taraf kuruduydu. Mesela kendimiz 9 dönüm kadar ekin ekmiştik hiç biçilmedi. 654 dönüm nohut ekildi, hiç biçilmedi. Bu çevre bütünüyle böyle. Ama bu sene yılımız bereketli geliyor. Allah’ın izniyle çok güzel bir yılımız var.” dedi.
Aynı memnuniyet Muş’ta da yaşanıyor. Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım geçen seneye göre yağışlarda yüzde 160 civarında artış yaşandığını belirterek, "Bu sene kuraklık beklemiyoruz. Geçen yıl kasım ayında yağan kar eridi. Bu yıl çok fazla kar yağdığı için Muş Ovası şu an kar altında ve halen yağış bekliyoruz. Su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Yağışlar hem tarım hem de hayvancılığa büyük katkı sağlayacak. Besicilerimizin ve çiftçimizin yüzü gülecek." diye konuştu.
Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın de yağışlarla üretimin artacağını söylerek şunları ekledi :"Bu yıl verimin yüksek olmasını bekliyoruz. Muş'ta vatandaşların çoğu geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. İlimizde 3,5 milyon dönüm tarım arazisi bulunmaktadır. Geçen yıl Türkiye'de kuraklık etkili oldu. Tarımsal verimde düşüş yaşandı fakat 2021 yılının sonbahar ayından bu yana yoğun yağış aldık. Bu bizim için çok önemli. Mart, nisan ve mayıs aylarında da fazla yağış bekliyoruz. Çünkü 1 milyon 300 bin dönüm hububat ekim alanımız var. Ekin alanlarımızın büyük bölümü sulanmıyor. Doğal yağışlara bağlı olarak verim alınıyor. Bu yıl tarımsal anlamda ciddi artış bekliyoruz."
türkiye
yağış
yüksek
verim
bereket