Adana ve komşu kentlerde iki hafta önce 4 gün süren Sibirya soğuklarının izleri görüntülere de yansıdı. Solan marullar, kuruyan ağaçlar zararın boyutunu gözler önüne serdi.
Adana’da adına festivaller düzenlenen narenciye ağaçlarının birçoğu yaşanan zirai dondan etkilenirken, tarlalarda ekili dönümlerce marulun yüzde 60'dan fazlası da zarar gördü.
İki hafta önce 4 gün süren Sibirya soğukları Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'da zirai dona neden oldu. Zirai donun en çok etkilediği yerlerden biri olan Adana Kozan'da portakal başta olmak üzere tarladaki birçok mahsul zarar gördü.
Kozan’ın en büyük portakal ve narenciye üretim merkezinin kendi bölgeleri olduğunu belirten Bucak Mahallesi Muhtarı Mehmet Divarcıoğlu; "Yaklaşık 15-20 bin dönüm arazide üretim yapıyoruz. Bölgede geçtiğimiz günlerde etkili olan don nedeniyle ağaçlarda ciddi bir hasar oldu. Portakalın yüzde 60'i satıldı kalan yüzde 40'ı olan kesimde acıma olduğu için şurup kullanımı alımı da yapılamıyor. Bu senenin zararının yanı sıra gelecek senenin tüm çiçek gözleri de zarar gördü. Gelecek yıl çok az portakal olacak" dedi.
225 dönüm arazide bölgede büyük bir alanda limon, portakal, lahana, turp , marul üretimi yapan Mustafa Karadağ da zirai don olayı nedeniyle büyük bir kayıp yaşadıklarını kaydetti.
Karadağ, " 47 dönüm turp, 30 dönüm marul tarlam başta olmak üzere narenciye bahçelerimiz dondan aşırı etkilendi. Havanın kurak gitmesiyle girdiler arttı. Narenciyeyi sulama yapıyorduk, şu an su yetişmiyor. Durum o kadar kötü ki bu yıl dışında gelecek sene için rekoltenin yüzde 80 olmayacağı kesin. Ağaçların gözleri ve çiçekleri kuruma yaşıyor.” ifadelerini kullandı.
Don yaşandığı gün sabaha kadar lastik yaktıklarını ancak fayda etmediğine de değinen Karadağ," Eksi 7 dereceyi burada gördük. Marul yüzde 60 zarar gördü. Marulun yüzde 40'ını kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.
tarım orman zirai don Adana Antalya Hatay zarar marul narenciye