Kahramanmaraşlı girişimci Ahmet Davarcıoğlu, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan aldığı hibe desteğiyle dondurma fabrikasını kurdu.
Haber: Erdem BAĞCI
Foto: Muhammet AKGÜN-Hilal DUMAN
Davarcıoğlu, dondurma fabrikası ve aldığı destekle ilgili sorularımızı Web Tarım TV için yanıtladı.
Öncellikle kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz? Hayvancılık sektörüyle eskiden bir bağlantınız var mıydı?
Kahramanmaraş doğumluyum. Ailem çok eskiden beri keçi yetiştiriciliği yapmaktaydı, soyadım olan Davarcıoğlu da buradan gelmektedir. 1990 yılında çırak olarak tatlı, pasta ve dondurma sektörüne girdim. 1995 yılında kalfa, 1998 yılında usta olarak faaliyete devam ettim. 2002 yılının Mayıs ayında babamın evinin altına ilk imalathanemi o zamanın 300 milyon lirası şimdinin 300 TL ile kurdum. Burada tatlı imalatı yaparak piyasaya toptan satmaya başladım. Bir gün kapı çaldı. Kapıyı açtığımda karşımda tarım il müdürlüğünden görevli arkadaşlar vardı. Görevliler dedi ki; ''Yeriniz küçük ama temiz, buraya ya ruhsat alacaksınız, ya da kapatacaksınız''. Ben de resmi evrakları hazırlayarak ve ruhsat başvurusunda bulunarak, kısa sürede işyerimin bütün ruhsatlarını alarak faaliyetime devam ettim. Ruhsat aldıktan sonra perakende satış yapmaya başladım. Zamanla tatlı, pasta ve dondurma imalathanem yetersiz gelmeye başladı, ben de yeni sanayi sitesinde dondurma imalathanesi kurarak dondurma imalatımı buraya taşıdım ve günlük 3 ton dondurma üretmeye başladım. Biz bize yetmez olduk ve birinci şube, ikinci şube derken şu an Kahramanmaraş Merkezde 6 şube ile 400 civarı çalışanı ile kocaman bir aile olduk.
BAKANLIĞIN DESTEKLERİYLE FABRİKAMI AÇTIM
Süt ürünleri ve dondurma üzerine bir fabrika açma fikri nasıl gelişti? Fabrikanın açılış sürecinde bakanlıktan ne gibi destekler aldınız?
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü müstakil olmayan ve yeni sanayi sitesinde üretim yapan dondurma imalatlarını kapatma yönünde bir karar çıkarınca, mevcut imalatımı müstakil bir binaya taşıma ve geliştirme kararı aldım. Bu arada Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu çeşitli tarihlerde toplantı düzenleyip süt ve süt işleme tesislerine verdikleri destekleri anlatıyorlardı, ben de TKDK ile irtibata geçerek aklımdaki projeyi geliştirme kararı aldım. 2014 yılında ilk adımı attım ve TKDK’ya projemi sundum. Projemiz kabul görerek fabrikamızın temelini attık. Fabrikanın toplam maliyeti 8 milyon 300 bin lira olarak gerçekleşti. TKDK’nin yüzde 50 hibe desteği ile bu miktarın yarısını hibe olarak aldım. 2015 yılının ortalarında kurulum ve bina inşaatımızı bitirmiş olduk ve 2015 yılının sonlarına doğru fabrikamız faaliyete geçti. Bu gelişmeler yaşanırken ''ben'' değil, ''biz'' olmayı öğrendim. Fabrikamızın açılış ve kuruluş aşamalarında, Bakanlığımıza bağlı bulunan Kahramanmaraş il Müdürlüğünün bizi yönlendirmesi ile AB standartlarına uygun bir süt işleme tesisinin temellerini attık.
Bakanlığımız ve bağlı kurumlar her şeyin farkında olduğundan, hayvancılık ve tarım sektörüne yeterli destekleri veriyorlar. Vatandaşlarımızın da Bakanlığın ve il müdürlüklerinin düzenlediği toplantılara katılarak daha da bilinçlenmeleri onlar için faydalı olacaktır.
Sütü nerelerden temin ediyorsunuz? Kendiniz süt üretimi yapıyor musunuz? Fabrikanızda hangi ürünler üretilecek? Fabrikanın kapasitesi ne kadar? Fabrikanın istihdam kapasitesi nedir?
Dondurma imalatında kullandığımız sütlerimizi TKDK ve tarım il müdürlüğünün desteklediği keçi ve inek sütü üretimi yapan çiftliklerden alıyoruz. Böylece dondurma kalitemizi en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz.
Fabrikamızın şu an tek vardiyada dondurma üretim kapasitesi 20 bin kilogram. Hala hazırda 120 personel ile çalışıyoruz. Tam kapasite ile 3 vardiyada üretime başladığımızda ise bu sayı 400’leri bulacaktır. Şu an kendimize ait bir süt üretim tesisimiz yok ama yakın planlarımız arasında bir süt üretim çiftliği kurmayı planlıyoruz.
Fabrikamızda Kahramanmaraş dondurmasının sade ve meyveli çeşitlerinin üretimi yapılmaktadır. Bu ürünleri 4000 gram, 500 gram, 250 gram, 100 gram kaplarda ve kornet olarak piyasaya sunuyoruz. Ürünlerimizin birçoğunu Kahramanmaraş ilinde bulunan 6 şubemizde, bir bölümünü ise toptan olarak pazarlıyoruz. Yurtdışı pazarımız ise henüz yok. Kahramanmaraş ilinde 6 adet, Pazarcık ilçemizde ise 1 adet şubemiz bulunmaktadır.
TARIM SEKTÖRÜNE GİRECEKLER MUTAKA BAKANLIKLA İSTİŞARE İÇİNDE OLMALI
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir? Tarım ve hayvancılık sektörüne atılmak isteyenlere ne gibi önerileriniz olabilir?
Bundan sonraki hedefimiz; ürün çeşitliliğimizi daha da artırarak, Kahramanmaraş dondurmasını ülkemizin her noktasına ulaştırmak ve bu ürünlerimizin ihracatını da yaparak dünyaya açılmak istiyoruz.
Tarım ve hayvancılık sektörüne atılmak isteyenlerin mutlaka Bakanlığımızla ve Bakanlığımıza bağlı kurumlar ile istişare içinde olmalarını ve mutlaka tavsiyelerine uymalarını öneriyoruz. Bakanlığımızın desteklerinden faydalandık ve bu sayede küçük bir imalat kurmayı planlarken, bugün Bakanlığımızın destekleri ile büyük bir tesis kurduk.
AKDO
destek
tkdk
dondurma
kahramanmaraş
gthb